Nevesinje

Mitrovdan: Dan opštine i krsna slava BORS-a

  • 08.11.2019. 19:15

Dani oko Mitrovdana ratnih 1992. i 1994. godine se ne zaboravljaju, tada su se bile najbitnije bitke za Nevesinje, Hercegovinu ali i cijelu Republiku Srpsku.


Dvije Mitrovdanske ofanzive najbolji su primjer junaštva pa su se Hercegovci danas okupili i odali počast za 64 stradala borca. Oni preživjeli nisu zaboravili ni jedan detalj, danas tužni, a po najviše ponosni.

"Zahvaljujući svetom Dimitriju sačuvali smo našu teritoriju i omogućili da se u saborovanju sa drugim borcima širom Republike Srpske izborimo i stvorimo prvu srpsku državu sa lijeve strane Drine međunarodno legitimnu i legalno priznatu", rekao je Milenko Lalović, komadant Trećeg bataljona.

Hercegovci se nikada nisu plašili višestruko jačeg neprijatelja tako je bilo i u prošlom ratu. Zato je danas Nevesinje slobodna teritorija, a Mitrovdan važan za sve, kažu danas pristigli zvaničnici Republike Srpske.

"Ogroman je značaj obadvije Mitrovdanske ofanzive i velike pobjede Srpske vojske kojima je sačuvana Republika Srpska, jer sigurno ne bi izgledala ovako kao što izgleda danas da nije bilo ovih bitaka", istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Mitovdan je u Nevesinju najsvečaniji dan, to je dan stradanja i slobode zato se obilježava i kao dan ove hercegovačke opštine.

"Svaki Nevesinjac svaki Hercegovac na Mitrovdan ima poseban osjećaj odnosno ima pomiješana osjećanja radosti i tuge. Radosti zato što smo stvorili Republiku Srpsku, tuge jer je cijena nažalost skupo plaćena", naglasio je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Ovaj dan junaštva punih osamnaest godina je i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske. Prvi čovjek boraca kaže da je i danas neizbježna tema položaj boraca u Srpskoj.

"Sigurno je da nismo zadovoljni svojim položajem danas, ali je isto tako činjenica da nismo izgubili ništa od stečenih prava, neka nova prava su uvedena i ja sam ubjeđen da će se do kraja godine poboljšati položaj kategorija boraca, povećanje invalidnina i boračkog dodatka", rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORSA.

Mitrovdan je u Nevesinju obilježen nizom kulturnih događaja. U Sabornom hramu liturgiju su služile vladike Dimitrije i Atanasije, sližen je parastos na centralnom spomen obilježju, a u Domu kulture održana je svečana akademija. Zasijedao je i nevesinjski parlament gdje su uručene povelje zaslužnim pojedincima. 

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)