Mitropolit dabrobosanski

Mitropolit Hrizostom: Bog nikada čovjeka ne ostavlja samog

  • Извор: СРНА
  • 17.10.2021. 12:29

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom istakao je da Bog nikada čovjeka ne ostavlja samog već je uvijek prisutan i hrabri.

Mitropolit je rekao da su se brojni pravoslavni vjernici danas sastali da Gospodu svih dobara zahvale za veliku i neizmjernu milost, ljubav i staranje prema crkvi i ljudima, njegovim slugama i poslanicima.

Nakon Svete liturgije u Sabornoj crkvi u Sarajevu, Mitropolit Hrizostom je uputio srdačne pozdrave i zahvalnost u svoje i u ime sveštenstva i monaštva Mitropolije dabrobosanske, vjernog naroda, prijatelja i dobrotvora, NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju za dolazak u ovu drevnu mitropoliju.

"Znamo i osjećamo da je ovo istinski izraz Vašeg srca i duše, a iznad svega Vaše ljubavi da budete danas sa nama. Posebno Vam hvala na ovoj predivnoj arhijerejskoj liturgiji koju ste danas prinijeli Gospodu", rekao je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, kada Gospod poziva na uzvišenu apostolsku službu, on ispituje srca i dušu svakoga, bolesne liječi, grijehe oprašta i dopunjuje nedostatke.

"To je ta sinergija božanska i ljudska u našim životima. Za ovih 50 godina služenja narodu i Bogu, upravo smo osjetili tu božansku energiju koja je uvijek djelovala u našem služenju i životu", naveo je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom je obraćanje brojnim vjernicima završio riječima apostola Pavla "da sada i u vijekove ostanemo u ljubavi Hristovoj".

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Uz patrijarha su bili mitropoliti dabrobosanski Hrizostom i crnogorsko-primorski Joanikije, episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, budimljansko-nikšićki Metodije, žički Justin, bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, te brojno sveštensnstvo.