Savez sindikata

Mišić: Najmanji regres mora biti 300 KM

14:13, 24.08.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas u Tesliću da će potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora prethoditi usaglašavanje pitanje regresa.

"Pozivam Uniju udruženja poslodavaca i Vladu Republike Srpske da utvrdimo da najmanji iznos regresa za radnika iznosi 300 KM", rekla je Mišićeva u Tesliću gdje je počela sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske. 

Ona je istakla da je Saveza sindikata Republike Srpske jedini većinski i reprezentativan, sa 15 granskih sindikata koji zastupaju preko 90.000 radnika. 

Mišićeva je navela da su na nivou preduzeća u kojima je ovaj sindikat organizovan, potpisani novi odnosno zadržani stari kolektivni ugovori, ali da i dalje ima prostora za poboljšanja. 

"Ono što moramo završiti, a na pola smo puta, je dio memoranduma oko Zakona o radu. Radna grupa je formirana i mi smo već došli do inicijalnog teksta koji bi dolaskom nove vlade trebao da dobije formu i da dođe do parlamenta, ali isto tako od aktuelne Vlade Srpske očekujemo da usvoji već dogovorene izmjene Zakona o posredovanju pri zapošnjavanju", rekla je Mišićeva. 

Ona od Vlade očekuje i da se već na prvoj narednoj sjednici iznađe 700 hiljada KM kako bi se uplatili doprinosi za 96 radnika kako bi ostvarili pravo na penziju, a u sklopu Programa socijalnog zbrinjavanja, iz kojeg u ovoj godini, kako je navela, nije izdvojena nijedna KM, iako je planirano pet miliona KM.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je danas u Tesliću da poslodavci nemaju problem ako dođe do povećanja najnižeg regresa radnicima, ali da on ne smije biti oporezovan.

"Ako je regres socijalna kategorija, a jeste socijalna kategorija i jeste pomoć radnicima, onda takve socijalne kategorije ne mogu biti oporezovane", rekao je Škrebić.

On je istakao da su poslodavci predlagali i veću cifru za regres od najniže 300 KM, koliko očekuje Savez sidnikata Srpske, ali da taj iznos regresa ne bude oporezovan. 

"Kažu biće zloupotrebe. Pa postoje kontrolni organi i nije teško to kontrolisati, onaj ko stvarno želi da to kontroliše", rekao je Škrebić.