Misa bez vjernika, porodični ručak bez porodice: Katolički vjernici dočekali Uskrs

  • 12.04.2020. 19:28

Uskršnja misa bez vjernika, porodični ručak bez porodice. Tako su ove godine, kao nikada ranije, katolički vjernici dočekali najveći praznik – Uskrs. 

Trenutna situacija ipak nije umanjila njegov značaj. Radost će pobijediti tjeskobu i život će pobijediti smrt, a mi ćemo svi zajedno ovo prevazići, stigla je poruka iz Banjaluke, od biskupa banjalučkog Franja Komarice. 

"Od svega srca čestitam vama dragi Hristovi vjernici koji danas slavite taj najveći praznik, najsudbonosniji događaj ljudske istorije, iako ga slavite na neuobičajen način kao nikada u svom životu do sada, kao i mnogi drugi hrišćani po bijelom svijetu, da ga doživite u svom srcu i svojim porodicama", rekao je Komarica. 

Uskršnjoj misi u katedrali Svetog Bonaventure u Banjaluci nisu prisustvovali vjernici. Samo nekoliko časnih sestara sjedilo je u gotovo praznim redovima. 

Ispred katedrale Sv. Bonaventrure nikada nije zabilježen ovakav prizor. Uskrs je dočekan bez vjernika, misa je služena bez naroda. Ipak, uz crkvena zvona odzvanjale su i riječi pune vjere, nade i ljubavi. 

Bez Uskšrnje mise, bez porodice za stolom, ali ipak uz vjeru i poštujući običaje praznik su dočekali Marići u selu Šibovi kod Kotor Varoši. Njihovih osmoro djece, dvadeset petoro unučadi i 14 praunučadi koji su do sada svaki praznik provodili u njihovom dvorištu, svjetska pandemija spriječila je da dođu. Uz trpezu skromniju i kuću prazniju Ilija i Mara koji su ove godine obilježili 60 godina braka, danas su obilježili Uskrs.  

"Juče je pripremljena hrana, znači sveti hljeb, obično ide meso, odnosno svinjska pečenica, pripreme se i jaja, to se dan prije blagoslovi, nosi se u crkvu, međutim ove godine pošto nije dozvoljeno kretanje blagoslov jela je drugačije obavljen", priča Ilija Marić. 

"Svima u svijetu, gdje su god, bili gdje bili, čestitamo im Uskrs, neka im bude sretan i blagosloven. Da se ovo smiri, ako Bog da smiriće se, uzdamo se da hoće, a onda ćemo se i vidjeti", poručila je Mara Marić.

Uskrs su obilježili i vjernici u Sarajevu. I oni na do sada neviđen način. Katedrala Srca Isusova za vrijeme mise bila je prazna. 

Тагови: