Najljepša Romkinja

Mis Romkinja: Moja kćerka je najljepša, al' je nagrada ciganska

  • 18.01.2019. 20:37

Moja curica je pobijedila i proglašena je najljepšom Romkinjom, ali nagrada za tu pobjedu bila je ciganska, da budem iskren, kaže Kasim Zahirović, otac 13-godišnje Belme Zahirović, koja je izabrana za misicu na 45. balu Roma održanom prekjuče u Sarajevu.

Nekad je Bal Roma okupljao stotine posjetilaca, takmičarki od deset do 18 godina i birala se najljepša. Poslije takmičenja – sijelo, kolo, pjesma, dobra kapljica. Ove godine bilo je nešto skromnije. Ipak, to ne umanjuje značaj titule koju je ponijela djevojčica Belma, piše Avaz.ba.

"Ja sam Sarajlija. Meni je Goran Bregović komšija, mi smo djeca s asfalta. Drago mi je što je moje dijete izabrano za najljepše, to znači da smo njena majka i ja lijepi", govori Kasim kroz smijeh.

Na mobitelu nam pokazuje snimak iz noći kada je Belma proglašena najljepšom i televizijski prilog o Đurđevdanu na Gorici.

"Mi Cigani nemamo komplekse. Hoćemo i u školu, hoćemo i raditi. Samo ne damo da nas iko ponižava. Osnovna škola „Hasan Kikić“ dosta nam pomaže kroz edukaciju naše djece", kaže Kasim Zahirović.

Pomalo je razočaran odnosom lokalnih vlasti prema njihovom naselju, prije svega Opštinom Centar i načelnikom Nedžadom Ajnadžićem.

"Cigan je veći od mene", kritičan je Zahirović.

"Nemam želju da se bavim manekenstvom ili sličnim poslom. Želim da idem u školu, da upišem medicinski fakultet i budem doktorica", otkriva Belma svoje planove.

Kaže da su joj velika podrška u izboru za najljepšu Romkinju bili drugarice i drugovi iz razreda.

"Svi su bili uz mene i znam da im je drago zbog pobjede. Želim da zahvalim i svojoj učiteljici koja me učila do 4. razreda", kaže Belma.

Majka Džemila takođe je presretna.

"Imamo mi još jedno dijete, sina Belmina. I on ide u školu. Ja sam iz Zenice, udala sam se u Sarajevo. I sretni smo. Slavimo i Bajram i Božić i Đurđevdan. Svi dobri ljudi nama su prijatelji", kaže Džemila.

"Supruga je školovana, položila vozački, dobili smo posao, stan, i duševno i materijalno nam je pomogao Nuko Grebović ,Dao nam je hljeb u ruke. Stan, namještaj, posao, ženu mi je iškolovao, zaposlen sam u komunalnom preduzeću „Rad“. Nikad mu se ne mogu odužiti koliko je toga učinio za mene", potcrtao je Kasim Zahirović.

Тагови: