Održana 21. kestenijada

Miris pečenog kestena širi se ulicama Kostajnice

  • 14.10.2018. 20:33

I to je dvadeset prva kostajnička Kestenijada. Korzo je zatvoren a gosti su stigli sa svih strana. Imali su čime da se počaste - čorbe su se krčkale na svakom koraku, ni drugih delicija nije nedostajalo ali je glavna zvijezda, logično - kesten.

"Ove godine mnogo rodio ali je malo crvav, međutim, to je pokazatelj da je zdrav. Tako da ove godine imamo dosta kestena za naše goste koji dolaze u Kostajnicu za Kestenijadu," kaže Rade Nožinić. 

Rade je ručno pekao kestenje. Nekoliko metara dalje, izum koji bi mu dobro došao - mašina sve radi sama. 120 kilograma kestena pripremi se za sat vremena. 

"Sami osmislili, uradili, sve je to improvizacija, čisti unikat. Jako je funkckionalna, automatski peče kesten i guli, sve operacije radi da zadovolji ukus potrošača," pojašnjava Husein Ičanović iz Bužima.

Kestenjem pečenim na neobičnoj mašini zasladili su se ministar turizma i načelnik opštine. Obojica se slažu da Kostajnica nema većeg brenda od kestena. 

"Upotpuniće turističku ponudu na završetku sezone u ovoj godini i siguran sam da ova manifestacija samo pokazuje da sve ovo što je dobro na ovom prostoru, a to je kesten, ima svoje mjesto i svoj značaj," rekao je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma u Vladi Srpske. 

"Kostajnica je prepoznatljiva i dobila je ime po kestenu. Manifestacija znači za afirmaciju grada kao i afirmaciju trgovine, ugostiteljstva i turizima uz jaku privredu koju imamo," kaže Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica.  
Na Kestenijadu su stigli gosti iz susjednih opština, ali i prijateljskih gradova iz Hrvatske. Šale se i kažu da ih je privukao miris kestena preko granice. I ne samo kestena. 

"Kuvamo paprikaš, imamo puno jela, kolača, pita, slanih, slatkih... svašta nešto za probu i degustaciju, džabe dajemo narodu. To je za nas veliki događaj, svi radnici Tropik Kostajnice se pripremaju i oduševljeni smo," kaže Mirjana Radanović, radnica Tropika. 

Provod na ulicama potrajaće do kasno u noć. Muzika se, u popodnevnim časovima, tek uštimavala. Mali kesten, i ove godine, napravio je veliku žurku u Kostajnici. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)