Nastavlja se saga u Istočnom Drvaru

Ministarstvo naredilo jednog, a imenovan drugi direktor

  • 14.11.2018. 19:28

Saga u Istočnom Drvaru se nastavlja. Ni danas nije imenovan novi v.d. direktora Šumskog gazdinstva "Klekovača-Potoci".  

Iako je ministarstvo poljoprivrede naredilo Risti Mariću da imenuje Milana Kecmana, inženjera šumarstva iz Drvara na tu funkciju, Marić je ipak, preko komisije, poslao prijedlog svog kandidata, ekonomistu iz Ribnika Nikolu Stojakovića. 

Radnici, koji ispred zgrade šumskog gazdinstva protestuju već petanest dana, odatle, kažu, neće otići, sve dok u direktorsku fotelju ne sjedne Drvarčanin koga je ministarstvo predložilo. 

Mi ćemo utvrditi okolnosti zbog čega je došlo do rješenja koje nije usaglašeno sa ministarstvom. Cijeneći te okolnosti postupićemo u skladu sa tim", rekao je Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo.

Risto Marić u kratkom telefonskom razgovoru poručuje da ne želi da razgovara na tu temu. Radnici, sa kojima su i danas načelnici Istočnog Drvara i Drvara, ostajaće, kažu, i noću ispred zakovanih vrata zgrade Šumskog gazdinstva.

"Sve vrijeme ćemo biti ovdje, bili smo i prošlu noć, ostaćemo i noćas i do daljnjeg i nadamo se da će se to što hitnije riješiti", kaže Radenko Bosnić, predsjednik sindikata ŠG "Klekovač-Potoci".

"Ne može Risto Marić biti iznad ministarstva, zahtjeva radnika i lokalne zajednice", rekla je načelnica opštine Istočni Drvar, Milka Ivanković.

Radnici traže smjenu Nikole Jankovića zbog, kako tvrde, njegovog bahatog ponašanja i između ostalog, zbog toga što dugogodišnjim sezonskim radnicima iz Drvara nije produžio ugovor, a doveo je nove iz Ribnika. U toj borbi došao je da ih podrži i novoizabrani poslanik SNSD-a u NSRS. Nikolu Špirića radnici su dočekali aplauzom. 

"Žao mi je što petnaest dana nema sluha za probleme koje vi imate ovdje. Ja nisam došao da arbitriram, nego da podržim prava radnika da se bore za svoja prava i borba neće nikom biti poklonjena, morate se boriti za svoja prava. A za svoja prava se morate izboriti na demokratski, zakonit način", rekao je Špirić.

Radnici su i danas zviždali Nikoli Jankoviću koji već nekoliko dana stoji sa novim radnicima preko puta uprave ŠG. Unutra ne može jer su stari radnici, daskama i mašinama, zatvorili ulaz. Janković poručuje da ni on ne mrda. Sve dok mu Risto Marić ne naredi drugačije.

"Nadležno ministarstvo ništa ne odlučuje vezano za ovo pitanje nego uprava javnog preduzeća. Generalni direktor imenuje i razriješava. Tako da priznajem samo rješenje direktora", kaže Janković.

Iako je komisija danas donijela rješenje o imenovanju Nikole Stojakovića, ekonomiste iz Ribnika, Janković je ipak ostao. Za devet radnika danas su stigle i koverte. Oni tvrde da je u pitanju otkaz, a Janković da je ponuda da se izjasne da li su povrijedili radne obaveze.  I danas je oko upravne zgrade gazdinstva bilo policije.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана