Šeranić okupio direktore domova zdravlja

Ministar uvjerava: Ima lijeka za posrnulo hercegovačko zdravstvo

  • 23.07.2019. 19:34

Hercegovačko zdravstvo odavno je na koljenima, lijeka ima uvjerava resorni ministar. Zato je Alen Šeranić okupio u Nevesinju sve direktore domova zdravlja iz najjužnije regije. 

Pričalo se o problemima i rješenjima. Dosta posla se očekuje od lokalnih zajednica.

"Mora se očekivati veća angažovanost jedinica lokalne samouprave vezano za stanje u domovima zdravlja. Postoje određeni bizarni slučajevi o kojima smo diskutovali koji su pojedine domove zdravlja doveli u tešku situaciju. Recimo imate slučajeve da pojedini rukovodioci nisu uplaćivali poreze i doprinose, odu u penziju i onda tuže tu zdravstvenu usanovu za iste te doprinose koje oni nisu plaćali. Pa se ta ustanova nađe pred tužbama na koje mora da odgovori u smislu izvršenja odluke suda", kaže Šeranić.

Problemi načina finasiranja su prvi na listi prioriteta u narednom periodu, kaže ministar. Sve manje stanovnika u Berkovićima i Ljubinju stvorilo je sve više problema, ali i to će se riješti uvjerava Šeranić. Današnji sastanak je ulio nadu direktorima iz Trebinja, Bileće i Gacka.

"Nadam se sa novim ministrom da ćemo uspjeti sve da prevaziđemo. Ovo nije prvi sastanak sa njim i mi mu se zahvaljujemo što je saslušao naše probleme što će ih pokušati da riješi, ali ne može preko noći, ali u dogledno vrijeme mislim da ćemo svi biti pozitivni", rekla je Vera Tepavčević, direktor Doma zdravlja Gacko.

"Vi ste svi upoznati da dom zdravlja ima velike dugove, ali to je bilo ranije, u posljednje dvije godine uz ogroman napor i menadžmenta i saradnika praktično poslujemo pozitivno", rekla je Branka Drašković, direktor Doma zdravlja Trebinje.

Jedina svjetla točka je Dom zdravlja u Nevesinju. Samo oni su poslovali pozitivno i zato već sljedeće godine prelaze na trezor.

"Nekako smo uspjeli da održimo ovaj sistem i da funkcionišemo kako trebamo. Kako čujem od ministra mi prelazimo na iduće godine na trezorsko poslovanje, tako da opština Nevesinje dobija jenu zdravu firmu koja nema dugova", kaže Žarko Tamindžija, direktor Doma zdravlja Nevesinje.

Dobro je stanje i u bolnici „Mihajlo Labalo“ u Nevesinju. Ministar Alen Šeranić sastao se i sa rukovodstvom ove ustanove.

Osim gubitaša Hercegovina ima zdravstvenu ustanovu koja mora biti primjer svima u Republici Srpskoj, kaže ministar Šeranić. To je upravo nevesinjska Bolnica.

Тагови: