Đorđe Popović

Ministar saobraćaja i veza posjetio Željeznice Srpske

  • 03.06.2020. 18:07

Željeznice Republike Srpske moraju biti funkcionalne, poruka je minsitra saobraćaja i veza nakon posjete tom preduzeću. Treba odrediti model organizovanja, kako bi bile samoodrživ privredni subjekat.

Evropske direktive nalažu da se razdvoje poslovi operacija i infrastrukture

"Mi ćemo doći do zadovoljavajućeg oblika organizovanja u to sam siguran i nije isključeno da ćemo prepisati određene modele koji već postoje u našem bližnjem, a može biti šitem ako odgovara konceptu po kojem treba da polsuju ŽRS i budu održiv privredni subjekt", rekao je Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske. 

Broj radnika na Željeznicama nije problem, dodaje ministar. Više opterećuje njihova profesionalna osposobljenost potrebna za funkcionisanje preduzeća. Problem je i 320 radnika ograničene radne sposobnosti.

"Imamo radnike koji su sa smanjenom radnom sposobnošću, imamo radnike koje možemo uposliti na druga zanimanja, imamo RVI koje ćemo kroz zakon o rješavanju RVI doći sa ministarstvmo za boračko invalidska pitanja riješiti status", istakao je Slavko Gligorić, generalni direktor ŽRS.

I dokup staža jedna je od opcija. Zbog pitanja tih radnika zapeli su i dogovori o sistematozaciji. 

"Pošto mi da bi donijeli tu sistematozaciju, a nadam se da ćemo je donijeti moramo da riješimo neke probleme oko naših radnika", naglasio je Jelenko Dobraš, sindikat željezničara ŽRS.
 
O svim temama vođen je konstruktivan razgovor, saglasni su uprava sindikati i ministar. Osim o sistematizaciji i restrukturisanju preduzeća razgovarali su i oposlovnj politici i planovima Željeznica.  

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина