Ministar Pašalić u Tesliću

  • 04.11.2020. 19:43

Sa 220 grla alpskih koza, mljekarom za preradu kozijeg mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda, farma "Mons produkt" na Očauš planini kod Teslića, jedna je od najsvjetlijih primjera kozarstva u Srpskoj.

Mjesečno proizvedu oko tonu i po proizvoda od kozijeg mlijeka. Kažu, planova je mnogo. Koči ih neriješeno pitanje lokalne putne mreže.
  
"Da idem u pravcu organskog proizvoda, imam sve uslove, ali mi treba sam pristup, da riješim nekih dva i po kilometra puta i elektro mrežu, što se ostalog tiče ja sam zadovoljan", rekao je Miroslav Klječanin, vlasnik farme alpskih koza "Mons produkt", Teslić. 

Podrška teslićkoj farmi alpskih koza stiže i iz resornog ministarstva. Ministar Boris Pašalić kaže da Vlada Srpske preduzima i kreira nove mjere sa ciljem razvijanja kozarstva.
 
"U 2020 godini smo povećali premiju sa 25 na 40 feninga i obezbijedili sredstva za nabavku mehanizacije. Mi vršimo povrat od 40 % za investicije u ovakvim područjima na većim nadmoriskim visinama i ovaj proizvođač je ostvario pravo na taj podsticaj", istakao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
 
Ukoliko se obezbijedi odgovarajuća infrastruktura, ovaj kraj ima sve preduslove da razvije stočarstvo i zadrži stanovništvo, kaže Dragan Bogdanić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BH. 

"Dokaz je da se Miroslav vratio iz inostranstva organizovao jednu proizvodnju, koja je mukotrpan posao, ali evo danas je to održivo. Mislim da svi treba to da podržimo, lokalna zajednica kroz infrastrukturne projekte", naglasio je Dragan Bogdanić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Pašalić se u Tesliću sastao i sa rukovodstvom Šumskog gazdinstva "Borje". Poručio je i da će se zalagati da se put Maslovare-Očauš-Blatnica kategorizuje kao regionalni i spoji sa putem Tedin Han-Bistričak čime bi se stvorila mreža puteva koja bi otvorila ovaj kraj opštine u pravcu Banjaluke.