Krvavi ustaški pir

Milunović: Za jedan dan zvjerski ubijeno više od 2.300 Srba

  • 02.02.2020. 14:05

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je danas da su ustaše 7. februara 1942. godine od 4.00 časa ujutro do 14.30 časova popodne, bez ijednog ispaljenog metka, zvjerski pobile više od 2.300 Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, među kojima je bilo 551 dijete.

On je rekao novinarima u Drakuliću, gdje je danas služen pomen za najmanje 2.300 srpskih civila, da je krvavi ustaški pir počeo u rudniku Rakovac, gdje su ustaše odvojile 52 srpska rudara od onih katoličke vjeroispovijesti, a potom ih zvjerski usmrtile.

Milunović je istakao da je ovo obilježavanje uvršteno u događaje od republičkog značaja da bi se odao pomen srpskim žrtvama i da se ne bi zaboravilo ko je taj zločin počinio.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se Banjaluka već decenijama tradicionalno prisjeća velikog zločina, koji su ustaše počinile u nekoliko banjalučkih naselja.

Radojičić je rekao da su ustaški fašisti pobili srpsko stanovništvo samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vjere.

"Na nama je da ovaj značajan događaj obilježavamo, da odamo počast nevino stradalima i da učimo iz istorije", naglasio je Radojičić.

on je rekao da je izrađen projekat rekonstrukcije Spomen-kostrurnice i Spomen-obilježja u Drakuliću.

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić danas je služen pomen za najmanje 2.300 nevinih srpskih civila, a vijenac na Spomen-kosturnicu položili su srpski član Predsjedništa BiH Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zažtite Duško Milunović.

Cvijeće su položile i delegacije Narodne skupštine, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici Udruženja "7. Februar 1942", nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a.