Fond PIO

Milić: Vlada daje maksimum za poboljšanje položaja penzionera

  • 15.02.2019. 14:10

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić najavio je da će polovinom godine ponovo biti sagledane mogućnosti za dodatno poboljšanje položaja penzionera u Srpskoj, ako to realni uslovi i finansijski pokazatelji omoguće.

"Postoje obećanja i novog predsjednika Vlade Radovana Viškovića i predsjednice Željke Cvijanović da će pratiti trend rasta doprinosa i da će se već polovinom ove godine vidjeti da li postoje realni uslovi, odnosno izvori finansiranja za eventualno neko novo dodatno poboljšanje položaja krajnjih korisnika", rekao je Milić.

On je novinarima u pauzi sastanka Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske, koji se održava u Tesliću, rekao da nova Vlada, kao i prethodne, čine maksimalne napore na poboljšanju položaja penzionera.

Milić kaže da je posljednjim usklađivanjem, penzija uvećana za 2,17 odsto za preko 264.000 korisnika tog prava, čija je isplata počela 10. februara.

On je rekao da se na sastanku Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske govorilo o problematici poboljšanja položaja penzionera, o redovno usklađivanju penzija, odluci Vlade Srpske o vanrednom povećanju pet nivoa zagarantovane najniže penzije, s obzirom na godine radnog staža, te o konačnom rješavanju prava nad korištenjem poslovnih objekta koje koriste penzioneri, a date su Fondu PIO na upravljenje od Vlade Srpske.

Predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj kaže da je u fokusu sastanka bilo i rješavanje nekih pravnih pitanja koja se odnose i na odluku Narodne skupštine Srpske kojom su se izbacili neki članovi zakona o penzijskom osiguranju i tako poremetio koncept međugeneracijske solidarnosti, te odnosi između uplatilaca doprinosa, te poreza kojima se plaćaju posebna prava u penzijskom osiuguranju.

"Tražili smo da se ti propisi usklade i dali smo određene ideje kako bi penzioni sistem učinili efikasnijim i urednijim", naveo je Rakulj.