Direktor Fonda PIO

Milić: U ovoj godini prihod veći za 10,9 odsto

  • Izvor: Srna
  • 12.07.2021.09:23

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić rekao je da Fond u ovoj godini bilježi rekordan prihod po osnovu doprinosa od 484 miliona KM, što je za 47,7 miliona ili 10,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Milić je naglasio da su mjere koje je Vlada Republike Srpske donosila u prethodnom periodu pokazale opravdanost kroz više parametara, a između ostalog i po rastu prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Ne vidim nijedan razlog, izuzev pogoršanja situacije kada je riječ o virusu korona, da se do kraja godine može zaustaviti ovaj pozitivan trend rasta", rekao je Milić za "Glas Srpske".

Govoreći o izmjenama Zakona o PIO, prema kojima će pravo na porodičnu penziju imati članovi porodice umrlog osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uslove za invalidsku ili starosnu penziju, on je naglasio da se njima ispravlja jedna nelogičnost koja je, nažalost, nekoliko desetina porodica ostavila bez prava na porodičnu penziju iza preminulog.

Milić je istakao da je realizacija usvojenih planova trajna obaveza svih zaposlenih u Fondu, te da niko nije nezamjenjiv.

"Kolegijum direktora Fonda PIO prati i analizira ostvarenje planova i ciljeva te shodno potrebama donosi poslovne odluke", naveo je Milić.

Govoreći o rješenju problema u vezi sa isplatom penzija u Federaciji BiH /FBiH/, za šta je Fond PIO Srpske izgubio u proteklih deceniju i po čak 1,33 milijarde KM, Milić kaže da je na sceni neviđena opstrukcija od neodgovornih pojedinaca i cijelih vijeća u pravosuđu FBiH i BiH koji se oglašavaju nenadležnim ili jednostavno oglušuju o podneske i tužbe Srpske.

On je naveo da već 10 godina tvrdi da je pitanje čisto političko i da Vlada FBiH jednostavno ne želi i neće da sprovede presude čak i Evropskog suda za ljudska prava.

Tagovi: