Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske

Milić: 29 godina uspješnog razvoja Fonda PIO

  • 25.06.2021. 11:12

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske po svom značaju u sferi socijalne sigurnosti građana Srpske predstavlja njenu najveću, najorganizovaniju i jednu od najvažnijih institucija, izjavio je u intervjuu Srni direktor Fonda Mladen Milić povodom obilježavanja 29 godina rada ove institucije

- Fond isplatu redovno vrši svakog 10. u mjesecu za prethodni mjesec na četiri kontinenta, u 32 države, za više od 271.000 korisnika prava, za šta je potrebno preko 100 miliona KM, odnosno preko 1,2 milijarde KM godišnje - navodi Milić.

Milić naglašava da je u proteklih 29 godina postojanja i rada Fond prošao kroz mnoge izazove, radeći i u nemogućim uslovima tokom perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, pa i kasnije, da bi izrastao u ustanovu koja je ostvarenim rezultatima rada, organizacijom, primjenom integrisanog informacionog sistema i integrisanog sistema menadžmenta jedna od vodećih na prostoru bivše Јugoslavije.

- Rast broja osiguranika brže od rasta broja korisnika prava je poželjan za svaki penzijski sistem, pa i naš. U proteklih sedam godina bilježimo pozitivan trend rasta broja osiguranika, koji je, nažalost, nešto usporen u protekloj godini pandemije kovida 19, ali je bitno istaći da je Republika Srpska jedina na prostoru bivše Јugoslavije u kojoj nije došlo do smanjenja broja osiguranika, pored Srbije koja je zabilježila imponzantan rast broja novih osiguranika - ističe on.

Prema Milićevim riječima, najveće zasluge za to ima Vlada Republike Srpske sa donesenim setom ekonomsko-finansijskih mjera čiji je cilj bio preventivno djelovanje i smanjenje negativnih efekata pandemije na privredu i društvo u cjelini.

- Struktura korisnika prava je sve do unazad 10 godina bila vrlo nepovoljna, sa 40 odsto korisnika prava na starosnu penziju, 30 na porodičnu i toliko i korisnika prava na invalidsku penziju, a danas je ta struktura neuporedivo bolja sa 59,3 odsto korisnika prava na starosnu penziju, 27,2 na porodičnu i 13,5 odsto na invalidsku penziju - govori Milić.

Milić navodi da bi Fond, da nije imao izuzetno nepovoljnu nasljeđenu strukturu, sigurno imao strukturu korisnika prava na nivou najrazvijenijih zemalja EU.

- Posmatramo li strukturu ostvarenih prava u toku jedne kalendarske godine imamo 65 odsto ili više korisnika prava na starosnu penziju, 25 na porodičnu i 10 odsto pa i manje na invalidsku, što su veličine koje bilježe i najrazvijenije zemlje EU. Nažalost, posljedice proteklog odbrambeno-otaddžbinskog rata i značajan broj poginulih ima izuzetno visok uticaj na zadržavanje i dalje relativno visokog procenta korisnika prava na porodičnu penziju - ukazuje Milić.

Direktor penzijskog fonda Republike Srpske ističe da trenutno na prostoru bivše Јugoslavije samo Slovenija ima povoljniju strukturu korisnika prava.

Milić kaže da je od 2007. godine do danas, za Vlade Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom, Aleksandrom Džombićem, Željkom Cvijanović i sada Radovanom Viškovićem, redovnost u isplati penzija jedan od prioriteta.

On navodi da se prelaskom na trezorski sistem poslovanja Fonda od 2016. godine isplata penzija vrši svakog 10. u mjesecu, pa i ranije ukoliko 10. pada u dane praznika ili vikenda.

- Primjenom Zakona o PIO od 2012. godine penzije su redovno usklađivane i vanredno povećavane 13 puta i imale zbir procenata povećanja od 28,53 odsto, a nominalno od 33,79 odsto. Takođe, 2009. godine izvršeno je usklađivanje penzija 1998. na 2005. godinu od šest do 37 osto, u zavisnosti od godine ostvarenja prava - ističe direktor Fonda PIO.

Kao bitnu činjenicu on naglašava da Fond u kontinuitetu bilježi rast izvornih prihoda koji omogućava redovno godišnje usklađivanje penzija, pa i vanredno povećanje.

Тагови:
  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.