Migrantska kriza

Migrantski prihvatni centri ostaju u Unsko-sanskom kantonu

  • 12.03.2019. 19:14

"Bira" i "Borići" u Bihaću, "Miral" u Velikoj Kladuši i "Sedra" u Cazinu, odlukom Savjeta ministara BiH, proglašeni su privremenim prihvatnim centrima.

To znači da, barem za sada, vlasti BiH ne planiraju izmještanje postojećih, ili izgradnju novih prihvatilišta za migrante izvan Unsko-sanskog kantona što su tražili, i čemu su se nadali, građani i tamošnja vlast. Gradonačelnik Bihaća čuo je za spekulacije da će se smještajni kapaciteti u tom gradu proširivati. Zato se organima BiH obratio otvorenim pismom. 

"Naglašavamo zabrinutost potencijalnom opasnošću od nekontrolisanog dolaska ilegalnih migranata na područje grada Bihaća u narednom periodu, a posebno zbog činjenice da Ministarstvo bezbjednosti BiH i Savjet ministara BiH nisu pokrenuli aktivnosti na pronalaženju novih lokacija za smještaj migranata van kompletne teritorije grada Bihaća", stoji u otvorenom pismu Šuhreta Fazlića,  gradonačelnika Bihaća.

U posljednih desetak dana, povećan je priliv ilegalnih migranata u Unsko-sanskom kantonu. Pošto su smještajni kapaciteti u migrantskim centrima odavno popunjeni, građani im izdaju kuće i stanove ne bi li lako i brzo došli do novca, što nikako ne bi smjeli da rade, upozoravaju iz policije, jer je tako njihovo kretanje dosta teže pratiti.

"Da li se tu radi o izdavanju smještaja, nelegalno, nezakonito. U ovom trenutku moram reći da očekujemo podršku i lokalnih i kantonalnih inspekcija u kontroli onih lica koja nude i daju, iznajmljuju prostor za smještaj ovakvim licima, iako nemaju nikave zakonske ovlasti za tako nešto", istakao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK. 

Policija apeluje na građane da ne ustupaju svoje vikendice ili kuće migrantima besplatno, jer se dešavalo da ih zapale ili pokradu, a ta šteta onda ne može da se nadoknadi. U BiH se trenutno nalazi više od tri hiljade migranata. Najviše Pakistanaca, Iračana, Sirijaca, Alžiraca i Marokanaca. U Međunarodnoj organizaciji za migracije očekuju da će taj broj, dolaskom proljeća, biti znatno uvećan. 
 

Тагови: