Migrantska kriza

Migranti preko Novog Grada pješače do Evropske unije

  • 06.11.2018. 19:26

Čuli su da će ih policija izvesti iz autobusa na ulazu u Unsko-sanski kanton, pa će tamo pokušati da pređu pješke. Grupa Sirijaca i Palestinaca odlučila se za tu varijantu na putu od Novog Grada prema Bihaću.

"Želimo da dođemo do kampa, ne bi se ovdje zadržavali pa ćemo pokušati da pređemo granicu", istakao je migrant iz Pakistana. 

Pitanje je dokle će moći. Kontrole su već 15 dana rigorozne. 

Migrantima se, i dalje, brani ulazak na područje Unsko-sanskog kantona. Jedna grupa zaustavljena je na međuentitetskoj liniji između Republike Srpske i FBiH, na nekih 20-ak kilometara od Novog Grada. 

Nakon odluke o zabrani ulaska na područje kantona, primjetan je veći broj migranata u Novom Gradu, koji im je usputna stanica prema Bihaću. Znaju za zabranu pa se, nešto duže nego ranije, zadržavaju u Novom. Lokalne vlasti kažu da je situacija pod kontrolom. Ako broj migranata u gradu krene da se povećava, znaju šta će. 

"Mi smo isto razmišljanja da od naših nadležnih institucija tražimo i mi mogućnost da zatvorimo granicu opštine ukoliko državni organi ne budu rješili ovaj problem", istakao je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad. 

"Građani nemaju razloga za zabrinutost je PS Novi Grad u skladu sa smjernicama MUP-a i PUPD svakodnevno preuzima radnje na očuvanju bezbjednosti građana i svakodnevnoj kontroli migranata", naglasio je Dragan Trivanović, komandir Policijske stanice Novi Grad. 

Od početka godine, na području Novog Grada evidentirano je 159 ilegalnih migranata. Zasad se najčešće viđaju oko autobuske stanice, ali ne ulaze na linije za Bihać. Neki u Novi dolaze vozom iz Sarajeva. Kako god stigli, većina pješke nastavlja prema Bihaću. Jedni magistralom, drugi šumskim putevima, pa ko dokle stigne. A stižu svakodnevno.    

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)