Porastao vodostaj

Migranti pokušali pješke preći Drinu, pa ostali na pola rijeke VIDEO

  • 13.08.2018. 16:57

Grupa ilegalnih migranata danas se upustila u rizičan pokušaj prelaska rijeke Drine na području Zvornika s namjerom da iz Srbije stignu na teritoriju Bosne i Hercegovine. Međutim, u pokušaju su ih spriječili službenici Granične policije BiH i vodostaj koji je počeo rasti, zbog čega se migranti sada nalaze na ostrvu bez mogućnosti da se vrate ili nastave put.

Ovo je samo jedan u nizu pokušaja ilegalnog prelaska granice migranata koji u posljednje vrijeme ne biraju način ni sredstvo da se domognu BiH, a zatim teritorije Evropske unije. Pri pokušajima prelaska ilegalni migranti sve češće su i agresivni, rekao je u razgovoru za Klix.ba Mirel Imamović, komandir Jedinice granične policije Zvornik.

"Krenuli su preći pješke, a moja patrola je bila na mjestu odakle su uočili grupu. Zbog naše reakcije oni su stali na jednom ostrvu između BiH i Srbije i sada su na ničijoj zemlji, jer nije definisana tačna granica na rijeci Drini. Drina jeste granica, ali tačnu granicu niko ne može znati. Oni se nalaze na malom ostrvu jer je hidroelektrana pustila vodu koja nadolazi i ilegalni migranti trenutno ne mogu ni naprijed ni nazad", rekao je Imamović koji kaže da Granična policija s kolegama iz Srbije razmatra situaciju kako ih vratiti na teritoriju susjedne zemlje.

Bitno je naglasiti da migranti nisu životno ugroženi i da je situacija pod kontrolom.

Kradu čamce, kače se ispod vozova

"U posljednje vrijeme, naročito u situacijama kada je vodostaj Drine nizak zbog hidroakumulacije hidrocentrale, dolazi do čestih pokušaja ilegalnih prelazaka na mjestima gdje je rijeku ponekad moguće preći pješke. Međutim rijeka Drina je varljiva pa smo imali i situacije kada se počnu utapati. Vrlo su česte naše intervencije kada ih moramo spašavati službenim plovilima i pojasevima. Često ih vodimo i do Doma zdravlja u Zvorniku", dodao je komandir Mirel Imamović.

Komandir jedinice Granične policije Zvornik ističe da njegove kolege vladaju situacijom na području za koje su odgovorni.

"Radimo na mjerama odvraćanja i oni odustanu nakon reakcije službenika GP BiH ili MUP-a Republike Srpske koji nam asistiraju. Krenu čamcima pa se vrate nazad".

Naš sagovornik ističe da ilegalni migranti koriste sva moguća sredstva i načine u pokušaju prelaska granice.

"Koriste razna sredstva pa i male čamce za djecu ili kradu čamce državljana BiH ili Srbije... Hvataju se čak za donje dijelove vozova. Imali smo situacije da po 20 migranata zateknemo u tovarnom prostoru voza koji se nakon istovara u Srbiji vraća u našu zemlju", kazao nam je Imamović koji kaže da ilegalni migranti postaju agresivniji te kamenjem gađaju službenike GP BiH pri intervencijama.

Područje Bijeljine postaje žarište

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković za Klix.ba je kazala da je situacija na istočnoj granici BiH (Zvornik, Foča, Višegrad) veoma složena i da se širi ka sjeveroistoku na području Bijeljine. Ona je istakla da se pritisak na granicu BiH u smislu pokušaja ilegalnih prelazaka širi i na sjeveroistok.

"I dalje se evidentira povećan pritisak ilegalnih migranata koji na sve moguće načine, a to su sporedne komunikacije poput brdovitih predjela, šumskih puteva i rijeka, pokušavaju ući u BiH. Uz Zvornik najveći broj migranata pokušava ući na području Višegrada, Foče i Trebinja, a u posljednjem periodu evidentira se sve više pokušaja na sjeveroistoku BiH".

Uz istočnu granicu BiH, gdje podršku u nadzoru graničnog pojasa pripadnicima GP BiH pružaju i službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, zbog evidentno povećanog pritiska ilegalnih migranata na području Bijeljine formirani su timovi službenika navedenih agencija u saradnji i pod nadležnošću pripadnika GP BiH koji će u graničnom pojasu na ovom području sprečavati ilegalne prelaske iz Srbije. Također, na području Bijeljine, odnosno sjeveroistoka BiH, nadzor pojasa će raditi i dodatan broj službenika iz više organizacionih jedinica Granične policije.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)