Žele u EU, a ne u kasarnu

Migranti iz Bihaća vraćeni u Ušivak

  • 10.11.2018. 19:16

Nekoliko desetina migranta vraćeno je kasno sinoć iz Bihaća u Sarajevo i smješteno u bivšu kasarnu Ušivak. Teško je utvrditi koliko se u Hadžićima trenutno nalazi migranta, jer oni koju tu imaju uslove za boravak, ne žele da ostanu. 

Bez obzira što ih policija konstatno vraća, desetine migranata svakodnevno napušta Hadžiće i odlaze u Unsko-sanski kanton. I danas se veliki broj njih uputio prema željezničkoj i autobuskoj stanici, sa željom da se što prije domognu Bihaća.  

"Došao sam ovdje prije 20 dana, znači prije tri sedmice, sada ću ići u Sarajevo, a poslije u Bihać. Inače sam iz Avganistana," kaže Keramatula Maruf.

Migranti u bivšoj kasarni Ušivak imaju sve uslove za život. Jedan broj njih tu boravi od momenta kada su otvorena vrata za njihov smještaj, međutim mnogo je više onih koji razmišljaju kako da odu. 

"Ovdje sam došao prije dva dana. Planiram da idem u Bihać, poslije ću ići u Italiju, nemojte nas zaustavljati," poručuje Seid Harunca.

U naselju gdje su smješteni, migranti se mogu vidjeti na svakom koraku, u prodavnicama, ulicama, igralištima. Mještani kažu da nisu imali problema, iako priznaju da su na oprezu. Svakim danom migranata je sve više, a policija patrolira češće nego inače. I sinoć je, pričaju mještani, policija bila u naselju, ali ne znaju šta je bio razlog te posjete. Strahuju da bi sa hladanijim danima, mogli doći i još veći problemi. 

"Ide zima, ako tu budu duže ostajali, ako im nestane para, ako ne budu dobijali neke pomoći sa strana, onda će sigurno biti problema." 
"Pa sad ih ima više zato što su došli nam ovdje u blizinu. Prije sam ih malo viđala i tako." 
"Ima ih, dolaze i odlaze, nekave rusakove nose, nemam pojma," kažu mještani Hadžića. 

U bivšu kasarnu Ušivak migranti su smješteni prije dvadesetak dana. Od prvog dana bilo je jasno da oni tu ne žele da ostanu. Ranije je bilo najava da će smještajni kapaciteti u Hadžićima biti prošireni, jer je veliki broj onih koji borave na otvorenom. Među onim koji su jutros vraćeni iz Bihaća nije bilo žene i djece, a oni koji su prvi put smješteni u Hadžiće, registrovani su odmah na ulazu. Svi migranti koji su se talgo vozovima uputli prema Bihaću, vraćeni su, jer se u Unsko sanskom kantonu ne mogu izboriti sa smještajnim kapacitetima, ali ni bezbjednosnom situacijom.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)