Pomoć pružio HS RS

Mektić nije odobrio da helikopter OS gasi požar iznad Pala?

18:36, 27.10.2019.
Izvor: ATV
Republička Uprava civilne zaštite danas je u 11:30, za šta postoje konkretni dokazi, preko Operativno-komunikacinog centra Ministarstva bezbjednosti BiH zatražila djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi gasio požar na području opštine Pale.

Kako je ATV-u potvrđeno u Civilnoj zaštiti RS, ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragan Mektić nije odobrio djelovanje helikoptera, a tek nakon nekoliko pokušaja, helikopter u 15:15 odobrio general Senad Mašović. 

Prema informacijama zaposlenih u Ministarstvu bezbjednosti Mektić nije želio zahtjev RUCZ da proslijedi Oružanim snagama, iako to procedure nalažu.

Pomoćnik direktora Civilne zaštite Predrag Slijepčević, po ovlašćenju, a po nalogu v.d RUCZ Milana Novitovića kontaktirao je kabinet Ministarstva bezbjednosti kako bi dobili pomoć u vidu djelovanje helikoptera koji je udaljen svega nekoliko minuta leta od Pala.

Kako nam je potvrđeno, Novitović je nekoliko puta i sam pozivao ministra Mektića, ali odgovor nije dobio.

Kako letjelica nije odobrena na vrijeme, Civilna zaštita pomoć je zatražila od Helikopterskog servisa RS koji je uputio helikopter na Romaniju odmah po prijemu zahtjeva. 

Sa cijelim slučajem upoznat je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon preleta i snimaka koji je napravio helikopter HS RS odlučeno je da se s radom nastavi sutra rano ujutru.

Požar je pod kontrolom, a niske temperature na ovom području doprinose tome da se požar ne širi.

Ono što predstavlja problem jeste izrazito nepristupačan teren i na takvom terenu nije moguće gašenje vatre sa zemlje.

Sutra će gašenje nastaviti Helikopterski servis RS, a RU CZ RS će Oružanim snagama uputiti direktan zahtjev da jedan helikopter bude u pripravnosti.