Radnici zahtjeve izrazili u paroli "tri osmice"

Međunarodni praznik rada - Prvi maj

08:11, 01.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Međunarodni praznik rada - Prvi maj danas će biti obilježen širom svijeta.

Praznik je ustanovljen kao znak sjećanja na 1. maj 1886. godine kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtijevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme. 

Thumbnail

Organizatori protesta prethodno su uputili zahtjeve poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma. 

Radnici su zahtjeve izrazili u paroli "tri osmice" - po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja. 

Kao odgovor, uslijedila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeno je na smrti. 

Drugi kongres Radničke internacionale odlučio je da od 1890. godine širom svijeta Prvog maja budu organizovane masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. vijeka dobilo masovne razmjere. 

DANAS I SUTRA NERADNI DANI

U Republici Srpskoj danas i sutra biće neradni dani jer se obilježava Međunarodni praznik rada.

U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti, navodi se u saopštenju iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave. 

Saveza sindikata Srpske će, povodom 1. maja na sjednici Predsjedništva u Gradišci, zauzeti stav u vezi sa dogovorenim tekstom Opšteg kolektivnog ugovora.

Sindikalci su juče uz granični prelaz u Gradišci organizovali okupljanje sindikalnih predstavnika. Poslali su jasne poruke poslodavcima i Vladi da se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada kako bi se smanjio odliv radno aktivnog stanovništva.