"SPONA"

Međunarodna zajednica želi da ukine Republiku Srpsku

  • 11.07.2018. 19:16

Nećemo dozvoliti ugrožavanje temeljnih vrijednosti Republike Srpske, zaključili su danas predstavnici "SPONE", Srpskog pokreta nevladinih asocijacija.

Dušan Vukotić, predsjedavajući pokreta koji okuplja nevladine organizacije proistekle iz rata, kaže da nakon velikog subotnjeg okupljanja "Pravda za Davida" na Trgu Krajine više ne mogu da ćute. Vukotić naglašava da su posljednja okupljanja jasno pokazala da je na djelu ponovni eksperiment međunarodne zajednice o pravljenju multietničkog građanskog modela kao uvoda u unitarizaciju BiH - a da su na trgu primjećeni članovi stranaka sa  bazom u Federaciji BiH.

"SPONA" poštuje motive porodice Davida Dragičevića i, kako kažu, "većine dobronamjernih učesnika skupa", ali ocjenjuju da se skupovi polako pretvaraju u političke mitinge. Sa porodicom saosjećaju, ali se protive bilo kakvim izmjenama naziva ulica i trgova bez propisane procedure. Vukotić najavljuje da će "SPONA" uputiti inicijativu banjalučkoj gradskoj upravi, da podsjete da se Zakon o javnim okupljanjima mora poštovati. 

Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, saosjeća sa porodicom, ali smatra da ono što se radi na Trgu Krajine više nije onaj početni motiv - traženje pravde za Davida, nego je nešto drugo - neka druga vrsta pravde, onoga ko hoće nešto da napravi Republici Srpskoj.

"Ja sam otac poginulog borca od 20 godina. Šta smo mi trebali, ti koji smo tad izgubili, koliko je nas bilo, 23 hiljade, gdje bi bio trg za nas? Koliki bi trebao biti trg da se mi okupljamo i tražimo pravdu, ili nepravdu? Ja saosjećam sa porodicom, ali ne može se na ovakav način tražiti pravda. Pravda se traži u institucijama", istakao je Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Skupova podrške Davoru Dragičeviću se dotakao i potpredsjednik republičkog parlamenta u emisiji ATV-a "1 na 1". Nenad Stevandić tvrdi da je u slučaju stradanja Davida Dragičevića politizacija nesumnjiva.

"Svako je u tome pokušao da traži nešto svoje. Iz FBiH su pokušali neko bratstvo i jedinstvo, pokušali su napad na institucije. Nermin Nikšić je to iskoristio da traži ukidanje policije. SDP je nakon toga masovno dolazio na skupove i pozivao svoje članove iz Federacije", istakao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Predstavnici "SPONE" su na kraju istakli da je činjenica da je Banjaluka slobodan grad i daje Republika Srpska slobodna, te da baš zato što smo izborili tu slobodu nemamo pravo da nasjedamo na neke providne manipulacije koje se pokušavaju izvršiti.