Katolička crkva

Međugorje i zvanično pod okriljem Vatikana

21:52, 20.07.2018.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Bivši poljski nadbiskup Henrik Hoser, kojeg je papa Franja imenovao apostolskim vizitatorom za Međugorje, održaće u nedjelju prvu misu u tom mjestu u Hercegovini, čime će biti ozvaničeno da Vatikan pod svoje okrilje stavlja ovo sveto mjesto za katolike pošto vjeruju da se tu ukazala Bogorodica.

Sarajevski portal "klix.ba" navodi da je Hoserov glavni zadatak poboljšanje rada sveštenika sa hodočasnicima i da su njegova ovlašćenja vrlo široka pa će vjerovatno uticati i na kadrovska pitanja, za koja je do sada bio merodavan isključivo mesni biskup.

Navodi se da to podrazumijeva dovođenje novih, i to stranih svještenika u međugorsku župu, ali i uticaj na izbor župnika.

Portal navodi da je Rimokatolička crkva decenijama bila suzdržana prema Međugorju i na snazi je bila izjava Biskupske konferencije Jugoslavije iz 1991. koja nije branila hodočašća, ali nije ni utvrdila da se radi o nadprirodnim ukazanjima.

Navodi se da se preokret se desio 2010. godine kada je papa Benedikt XVI imenovao kardinala Kamila Ruinija, a rad je nastavio papa Franja, koji je prošle godine u Međugorje uputio Hosera kako bi analizirao pastoralnu situaciju.