Sastanak u Bileći

Međed predstavio strateški plan Vlade RS: Na prvom mjestu plan zaštite od požara

  • 23.04.2019. 17:15

Svi subjetkti iz oblasti zaštite i spasavanja sa područja Hercegovine sastali su se danas u Bileći sa prvim čovjekom Civilne zaštite Republike Srpske. 

Mile Međed je predstavio strateški plan Vlade Republike Srpske, a na prvom mjestu bio je plan zaštite od požara što je Hercegovcima i gorući problem.

"Mi smo uključili sve subjekte iz oblasti zaštite i spasavanja koji su uključeni u izradi jednogodišnjeg plana zaštite od požara, Vlada je usvojili i ti planovi su distribuirani dalje i lokalne zajednice su dužne da svoje planove prilagode tom republičkom planu. Šta se dešava ja ne znam, slušam raznorazne izjave, spominju se neke pečurke, po meni tu treba uključiti MUP pa komunalne policije lokalnih zajednica i slično", kaže Međed. 

Većini požara godinama unazad uzrok je ljudski faktor, a još niko nikada nije odgovarao to je najveći problem poručuju Hercegovci. Osim što očekuju više para iz Vatrogasnog saveza Srpske nadaju se da će konačno piromani završiti iza rešetaka.

"Ona karika koja nedostaje sistemu jeste ako imamo ljude koji pale i to nesmetano rade s druge strane imamo vatrogasce koji se uništiše gaseći, ono što nedostaje da se provode disciplinske mjere  u smislu ljudi koji zapale treba da odgovaraju", ističe Mladen Zubar, iz Civilne zaštite Nevesinja.

U nedavnim požarima na području Bileće izgorjele su velike površine. Štete još nisu sabrali, kažu ne znaju kako ih sanirati ali ni kako požarima stati u kraj.

"Mi nemamo nikakve alternative nego uhvatiti se u koštac i boriti se sa požarima. Pa ideja je da možda napravimo jedan rasadnik gdje bi smo i pravili masovne akcije sađenja tokom godine", rekao je Mihajlo Vujović, menadžer opštine Bileća. 

Imali su danas šta da čuju i direktori osnovnih i srednjih škola, dobiće jedinstven plan izrade metodologije za slučajeve evakuacije, prema kome su dužni da postupaju. Izradom jednogodišnjeg strateškog plana će  biti uspostavljeni jedinstveni kriterijumi za sve osnovne i srednje škole koje su dužne da urade procjenu svoje ugroženosti. 

 

Тагови: