Srđan Rajčević

Medicinski radnici dobijaju 4.000 zaštitnih vizira

  • 04.04.2020. 17:10

Medicinski radnici u Republici Srpskoj dobiće 4.000 vizira kako bi se zaštitili od virusa korona.

Svi su izrađeni 3D štampačem i biće isporučeni do osmog aprila. Donirala ih je asocijacija "Vizionari Srbije" koji na štampačima izrađuju dijelove za vizire. 

"Ti viziri se trenutno sklapaju u prostorijama Inovacionog centra Banjaluka, već juče smo imali isporuku od 700 vizira Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske koji ih onda preraspoređuju po sopstvenim potrebama, odnosno potrebama zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj", rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. 

Zaštitni viziri prave se i na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjaluci. Prvih 30 isporučili su UKC-u, dio su poslali u Doboj, a nekoliko su uručili Udruženju pedijatara Republike Srpske. Na tome neće stati jer uskoro dobijaju dva nova 3D štampača tako da će ih naredne sedmice u funkciji biti šest. U Ministarstvu žele da pomognu i učenicima Osnovnih škola u Republici Srpskoj. 1.000 mini-računara biće podijeljeno đacima iz 20 izrazito nerazvijenih opština kako bi mogli da prate nastavu.

"U saradnji sa kompanijama M:tel, Prointer i Lanako koji su ujedno i finansijeri tog projekta mi smo pokrenuli nabavku 1.000 računara. Ti računari će se dijeliti đacima u kompletima, u kompletu će se naći računar koji je izrazito mobilan jer je veličine kreditne kartice, sa njim će se dijeliti originalno kućište, strujni adapter i HDM kabl sa kojim se računar može prikopčati na monitor ili TV", istakao je Rajčević. 

Iz Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj imaju i nove projekte u najavi. Planiraju organizovati takmičenje studenata sa tehničkih fakulteta koji će kreirati softverska rješenja s ciljem prevazilaženje krize izazvane virusom korona.