Materijali o Јasenovcu biće izloženi u Muzeju Pobjede u Moskvi

  • 22.01.2020. 13:22

Opsežna izložba "Nepobjedivi" govoriće o koncentracionim logorima i sudbini njihovih zatvorenika. Privremena izložba će biti otvorena 24. januara. Posvećena je Međunarodnom danu sjećanja na holokaust.

"Na izložbi će biti predstavljeni lični predmeti i dokumenti zarobljenika koncentracionih logora, kao i predmeti pronađeni na mjestima masovnih pogubljenja. Tema zarobljeništva i holokausta biće dopunjena više od 100 postera, akvarela i grafičkih radova, kao i dokumentarnih snimaka", saopštila je pres služba Muzeja Pobjede.

U zbirci se nalaze i radovi bivših zatvorenika koncentracionih logora - vajara Konstantina Borisova i umetnika Sergeja Rozanova.

Građa izložbe će posjetioce upoznati sa porijeklom nacističke rasne teorije, govoriti o razvijenom i promišljenom sistemu koncentracionih logora. Izložbe će govoriti o istoriji stvaranja Aušvic, Sobibora, Јasenovca, Majdaneka, Buchenvalda i drugih.

Poseban štand biće posvećen vođama ustanka u njemačkim logorima. Na izložbi će biti prikazani lični predmeti, dokumenti, dnevnici, memoari junaka otpora Mihail Devjatajev, Aleksandar Pečerski, Dmitrij Karbišev, itd. Dokumentarne fotografije pomoći će prenošenju atmosfere koncentracionih logora.

Izložba je nastala uz učešće "Fonda Aleksandra Pečerskog". U stvaranju najvećeg međunarodnog projekta učestvuju i muzeji u Norveškoj, Sloveniji, kao i u Bosni i Hercegovini.

Materijali o najvećem ustaškom logoru smrti Јasenovcu u okviru projekta predstavio Muzej Republike Srpske, čija delegacija dolazi u Moskvu na svečano otvaranje kao i potpisivanje sporazuma o saradnji izmežu dve javne ustanove kulture Muzeja Pobjede i Muzeja Republike Srpske. Saradnju kao i realizaciju zajedničkog projekta je iniciiralo Predstavništo Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.

Moskovljani i posetioci grada moći će da posete izložbu do 4. marta 2020. godine.

20. januara u Moskvi je započela "Sedmica sjećanja na holokaust". Ranije su učenice razgovarale o preživjelim zatvorenicima koncentracionih logora. Litvaniji je podsjećeno na odgovornost za holokaust.

Izvor: pobedarf.ru

Тагови: