Beograd

Masovno otkazivanje vjenčanja zbog virusa korona

  • 16.03.2020. 07:44

Kao i u Markesovom djelu „Ljubav u doba kolere“ prava ljubav se strpljivo čeka, a situacija je, izgleda, slična i u ljubavi u doba korone. Matične službe u svim beogradskim opštinama, naime, dobile su uputstva o otkazivanju ili odlaganju vjenčanja.

Pošto je na snagu stupila zabrana okupljanja, mnogi parovi smatraju da je pametnije sačekati bolja vremena za ovaj svečani čin. Matične službe su dobile mnogo zahtjeva za otkazivanje, tačnije odlaganje vjenčanja, ali kako navode, na pojedinim opštinama mladenci se još raspituju o svim opcijama.

– Radi se o vjenčanjima koja se obavljaju u restoranima i javnim objektima. Kako je na snagu stupila zabrana okupljanja za preko 100 ljudi u zatvorenim prostorijama, restorani su počeli da otkazuju vjenčanja mladencima. A onda su pojedini parovi krenuli u matične službe kako bi otkazali vjenčanje. Naravno, matična služba im je omogućila i vjenčanje u opštini, a svi mladenci koji otkažu vjenčanje, a platili su taksu za izlazak na teren, mogu da traže povraćaj novca – rekao je RTV Mag Viktor Stojković iz Matične službe Obrenovac.

Ipak, ako se budućim supružnicima ne čeka ili su svoj termin vjenčanja zakazali odavno, moguće je obaviti vjenčanje. Takvo stupanje u brak vjerovatno neće biti romantično kako ste željeli da bude, ali je trenutno jedina opcija. Naime, vjenčanje je moguće u službenim prostorijama opštine uz prisustvo što manjeg broja ljudi. Međutim, ako ste strpljivi, datum vjenačnja može biti pomjeren u dogovoru sa matičarem i u skladu sa slobodnim terminima.

– I dalje nastojimo da zakazujemo vjenčanja. Ako bude bilo potrebe i ako se period epidemije produži mi će opet pomijerati i ta vjenčanja. Uglavnom, proces vjenčanja nije zaustavljen. Matičari rade svoj posao – kaže Stojković.

A evo kakva je situacija u drugim opštinama u Beogradu i da li budući supružnici strahuju od korona virusa:

– Dobili smo uputstvo od Gradske uprave koje kaže da ubuduće ne idemo na teren, ali da se dogovaramo sa parovima o tome da li će odložiti svoje venčanje ili će se vjenčati u opštini. Neki i otkazuju vjenčanja, tako ovog vikenda nemamo nijedno na teritoriji naše opštine, a neki mladenci koji treba da se vjenčaju sljedeće nedjelje još razmišljaju – rekli su iz Matične službe Savski venac.

Voždovčani neodlučni

Na Voždovcu kažu da su budući mladencu – neodlučni.

– U kontaktu smo, često zovu da se raspitaju. Uglavnom se još premišljaju. Neki otkazuju, ali ovog vikenda i nije bilo prvobitno zakazano mnogo vjenčanja. Oni parovi koji su odlučili da se ipak sada vjenčaju to će obaviti u opštini – kažu iz Matične službe Voždovac.

Тагови: