Atrakcija kod Doboja

Maša, mladunče medvjeda gost izletišta

  • 27.07.2019. 20:02

Ima  tri mjeseca, zove se Maša i osvaja srca Dobojlija, ali i svih gostiju izletišta Oklišta, 20-ak kilometara od Doboja. Mladunče mrkog medvjeda tu je dospjelo nakon što su je, kako kažu u kampu, napuštenu našli u obližnjoj šumi. Med mlijeko i keks, za sada su joj jedina hrana. 

„Pojačano malo mlijeko to će biti osnovna prehrana do šest mjeseci, tek poslije šest mjeseci navikava se da jede voće, bobice, maline, kupine, borovnice, sve ostalo,“ kaže Petar Tubić, Okolišta. 

Navikla s ljiudima, Maša traži društvo i prihvata igru. U to se uvjerio i Savo Ristić. Čest je gost Okolišta, a pamti prvi susret s Mašom. 

„Nije bilo straha jer je bila beba, ne znam šta će biti kad poraste, da li će ostati tako pitoma,“ rekao je Ristić.

Sada su joj prijetnja i psi, ali kada poraste, Maša će imati dva metra i stotinu kilograma. U kampu planiraju da registruju mini zoo vrt i sagrade stanište za nju.

„Da se zna tačno kakvi su uslovi, koliko zatvorenog prostora, kakav je smještaj, koliko otvorenog prostora, bezbjednost naravno,“ pojašnjava Tubić.

Za sada je u kavezu. Njeno stanje i uslove u kojim boravi provjerili su inspekcija i veterinari. Prije nego što Maša poraste, gradiće se njen novi dom i pribaviti dozvola za držanje.