Banjaluka

"Marš slobode srpske vojske" prošao banjalučkim ulicama

  • 22.11.2019. 19:32

Nalik onome prije 101. godinu, prošao je banjalučkim ulicama "Marš slobode srpske vojske". Glumci i statisti marširali su ponosno u originalnim uniformama srpskih junaka tog vremena.

Ponosno su stajali i njihovi potomci i prisjetili se svojih hrabrih predaka. Tu su poslali i snažnu poruku, zaborav je ubijanje istine. Ne smije se dopustiti prekrajanje istorije onima koji su naumili, to treba da bude i za nauk budućim naraštajima.

"I moj pokojni deda je stigao dovde, ali su stigli i njegovi prijatelji Uroš, Miloš, pa i čika Jusuf Insanić i podijelili tu radost slobode koja se dočekala nakon preko četiri vijeka ropstva našeg naroda. Red je da prema tim slavnim precima damo obol i dužno poštovanje koje su oni zaslužili. Grad Banjaluka, Vlada Republike Srpske i svi mi koji živimo na ovom prostoru moramo se prisjetiti da Drina nije granica", rekao je Nebojša Kuštrinović, predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

Mnogo krvi je proliveno za današnju slobodu i postojanje Srpske i Srbije, poruka je nadležnih s obje strane Drine. Ovo je, kažu, jedan od tri najvažnija datuma u Republici Srpskoj.

"Oslobađanje nakon 400 i više godina ropstva pod Turskom i Austrougarskom, drugi važan događaj je Dan pobjede protiv fašizma 9. maja '45. godine kada se srpski narod nastojao s ovih prostora protjerati, pobiti i pokrstiti i treći, sigurno važan za nas ovdje je 9. januar, Dan Republike Srpske koja je jedini okvir koji može da nam obezbijedi na ovim prostorima slobodu, samostalnost i ravnopravnost sa drugima", istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

"Pred nama je put nezavisnosti i Srbije i put očuvanja prava svih građana Republike Srpske, ali i borba za jedan zajednički boljitak svih naroda s ovih prostora", naglasio je Svetozar Aleksov, državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Srpska vojska je nakon proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine za samo 45 dana prešla više od 500 kilometara i 1. novembra oslobodila Beograd i cijelu Srbiju, a 21. novembra, na Aranđelovdan, svečano ušla u Banjaluku. Dao je ovaj kraj oko 25.000 dobrovoljaca.   

Тагови: