Prnjavor

Marina (50) pobijedila među 18 takmičara

  • 19.01.2020. 17:13

Pedesetogodišnja Marina Soboljeva danas je prvi put plivala za Časni krst i pobijedila među 18 takmičara na rijeci Ukrini u Palačkovcima kod Prnjavora.

Soboljeva je rođena u Bjelorusiji, a u proteklih 30 godina živi u Prnjavoru. Ona je rekla Srni da je današnjim plivanjem ispunila svoju životnu želju.

– Prvi put plivam na Bogojavljenje i osjećaj je prelijep. Zahvalila bih se momcima koji su nam dali veliku prednost i priliku da jedna od nas dvije osvoji Časni krst – rekla je Soboljeva, koja je od opštine dobila zlatni dukat.

U hladnu Ukrinu prvi put je ušla i Milka Žižak iz Naseobine Lišnja, kojoj je plivanje za Časni krst bila velika želja.

– Voda je bila dosta hladna, ali straha nije bilo. Nadam se da ću i naredne godine ponovo zaplivati na Bogojavljenje –  rekla je ona.

Sveštenik Mićo Gojković, koji je predvodio molitvu i blagoslovio rijeku, rekao je da je voda izvor života i da predstavlja dio čovjekovih tjelesnih potreba, ali i duhovni preporod.

On je podsjetio da se vjerni narod okupljao na molitvi na ovom lokalitetu i prije nego što je obnovljeno plivanje za Časni krst o Bogojavljenju i u vrijeme velikih suša.

– Posljednji put je to bilo 1956. godine, kada je litija predvođena tadašnjim sveštenikom Ilijom Rakićem od crkve izašla na lokaciju gdje se danas pliva – podsjetio je Gojković.

Načelnik opštine Darko Tomaš rekao je da je lokalna zajednica svih proteklih osam godina, od obnove plivanja za Časni krst, bila partner crkvenoj opštini Palačkovci u organizaciji ove manifestacije.

– Ovo je jedna od najljepših manifestacija u našoj opštini. Čestitke mjesnom sveštenstvu za dobru organizaciju, ali i svim mladim ljudima koji su danas plivali –  naveo je Tomaš koga raduje što se svake godine povećava broj učesnika.