Željeznice Republike Srpske

Marin: Tužbama spriječiti zastaru potraživanja 

  • 21.06.2018. 11:34

Predstavnici šest od ukupno osam sindikalnih organizacija koje djeluju u okviru preduzeća "Željeznice Republike Srpske" najavili su danas da će podnijeti tužbe protiv ŽRS zbog neisplaćenih naknada po osnovu toplog obroka i prevoza u tekućoj godini, da ne bi došlo do zastare potraživanja.

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin pojašnjava da će tužba uslijediti ukoliko ne dobiju zadovoljavajući odgovor od predstavnika Uprave na sastanku koji je zakazan za ponedjeljak, 25. jun. 

"Nismo uranili sa tužbama, s obzirom da je promijenjen zakon i da za nas nastupa zastara za šest mjeseci, te moramo to da izbjegnemo", pojasnio je Marin i dodao da je tužbena dokumentacija već pripremljena. 

On je tokom pauze današnjeg sastanka sindikalnih organizacija u Doboju, rekao novinarima da nisu računali ukupan iznos potraživanja i da je ulazak u tužbu način da se spriječi zastara. 

Predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila Prijedor Goran Čamdžić najavio je da će se sa Upravom ŽRS-a razgovarati i o naknadama za prevoz, toplim obrocima, primjeni Pravilnika o radu, povećanju plata, dvostrukoj primjeni Pravilnika o radu i Kolektivnog ugovora koji je stavljen van snage, te isplaćivanju plate po ugovoru o radu. 

U okviru preduzeća "Željeznice Republike Srpske" zvanično je registrovano osam sindikalnih organizacija, od kojih su tri reprezentativne - Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa i Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti. 

Preostalih pet su Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te novoformirani Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske. 

Iz Uprave "Željeznica" je potvrđeno da je Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske osnovan 12. aprila. 

Тагови: