Mališani sa Kosova i Metohije u Republici Srpskoj

  • 21.06.2021. 19:45

Odzvanjali su zvuci sa Kosova Vladom Republike Srpske. Više od 400 mališana sa Kosova i Metohije stiglo je u Republiku Srpsku gdje su im otvorena vrata, a i srca brojnih domaćinstava. Ovdje se, pričaju s osmijesima na licima, osjećaju slobodno i bezbrižno. 

Upoznala sam, zaista su svi divni ovdje”, kaže Julijana Milić.

Meni je ovde prelepo, pogotovo su ljudi dobri”, kaže Kristina Nedeljković.

Mi smo navikli da su naše crkve male, a ova crkva je baš velika i baš je veličanstvena”, kaže Nevena Jakovljević.

Baš su nas lepo primili i baš mi je drago zbog toga”, kaže Dimitrije Vasić.

Drago nam je što smo došli u Republiku Srpsku i zahvaljujemo se svim ljudima velikog srca koji nas svake godine ovako lepo ugoste”, poručuje Gligorije Tomašević.

Zadovoljni su i njihovi nastavnici. Pričaju, djeca su srećnija, slobodnija, a posebno im prija druženje sa vršnjacima iz Republike Srpske.

“Deca su prezadovoljna, porodice, svi su nas primili super. Ja sam oduševljena vašim gostiprimstvom. Mislim da ni mi nismo takvi kao vi”, kaže Rajna Debiživić, nastavnik.

Vaš dolazak je važan da biste znali da i van Kosova i Metohije imate prijatelje koji misle na vas, čulo se u Vladi Srpske.

“Draga naša djeco, vi ste naša djeca i mi smo danas za vas otvorili institucije Republike Srpske, ali morate znati da smo mi danas za vas otvorili i naša srca, naše domove”, poručio je predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

“Ovdje ste kod prijatelj, kod braće, u vašoj Republici, jer vi ste ti koji su najvredniji što postoji na Kosovo i Metohiji, na vama leži stub opstanka Kosova i Metohije”, kaže predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Prijedor, Jezero, Brčko, Prnjavor, Trebinje, Čelinac, Šamac, Brod, Milići, otvorili su svoja vrata za mališane sa Kosova i Metohije. Banjaluka i Bijeljina, po prvi put to nisu učinile.

“Banjaluka ove godine nije uopšte se oglasila nijednim aktom da će prihvatiti projekat ili da ga neće prihvatiti, a uredno smo u decembru i u februaru mjesecu poslali svim lokalnim zajednicama dopise”, kaže Arlov.

“Izuzetna velika zahvalnost na hrabrosti svima onima koji su sve ovo podržali. Ne mogu se opisati ti njihovi osmesi, te njihove radosti, upoznavanje drugog regiona u koga oni nikada ne bi došli", kaže Jadranka Vasić, direktor Osnovne škole "Desanka Maksimović" Kosovska Kamenica.

Za devet godina u Republici Srpskoj je boravilo više od 5.000 djece i 500 prosvjetnih radnika sa Kosova i Metohije.