Analiza Fonda PIO RS

Maligna oboljenja najčešći uzrok radne nesposobnosti u Srpskoj

  • 29.07.2018. 19:18

Maligna oboljenja najčešći su uzrok radne nesposobnosti u Srpskoj. Pokazala je to analiza Fonda PIO za 2017. godinu i prvih šest mjeseci ove godine.

Na drugom mjestu su duševne, a zatim kardiovaskularne bolesti. Od karcinoma je oboljela trećina od 7.230 radnika kojima je, u proteklih 18 mjeseci, ocjenjivana radna sposobnost. To je više nego u zemljama regiona. 

"Ono što zabrinjava jeste dominacija karcinoma, neizlječivih bolesti i one u pravilu izazivaju gubitak odnosno invalidnost ovih ljudi, tj. prestanak prava na rad. Da je to tako pokazuju ovi podaci koji se odnose na Republiku Srpsku. Kada pogledamo gubitne radne sposobnosti za naše osiguranike sa prebivalištem u inostranstvu, na primjer u Srbiji, Hrvatskoj ili bilo gdje drugo, lica koja mi cijenimo u postupku, jer su imala staž ovdje, onda vidimo da je procenat malignih oboljenja manji nego u RS", kaže Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS u Bijeljini.

Vještak za ocjenu radne sposobnosti u Fondu PIO u Bijeljini ističe da je glavni uzrok oboljenja od karcinoma na prvom mjestu NATO bombardovanje osiromašenim uranijumom na samom kraju odmbrambeno-otadžbinskog rata, te da je 20 godina od ozračivanja period kada dolazi do eskalacije ove opake bolesti. 

"Vrlo vjerovatno među vodećim uzročnicima je i bombardovanje projektilima koji su bili punjeni osiromašenim uranijumom, zatim ratni stres, posljedice rata, preseljenje... Jednostavno, naši ljudi su istrgnuti, u velikom broju, iz korijena. Posljedice nakon 20 godina nakon ratnih dešavanja su i više nego katastrofalne, evidentne i ne možemo ih zanemariti", kaže primarijus dr Slavica Jovanović, vještak za ocjenu radne sposobnosti u Fondu PIO Bijeljina.

Do 2014. godine, kardiovaskularne bolesti bile su vodeći uzročnik gubitka radne spospobnosti. Od tada, do danas, na tom neslavnom mjestu su maligna oboljenja.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.