Hercegovina

Mala crkva velike istorije

  • 03.05.2021. 19:44

Mala crkva sa velikom istorijom, još većim značajem ali i sa ogromnim tajnama. To je crkva Svetog Arhangela Mihaila u Trnovom dolu uz magistralni put Bileća-Gacko.

Vjerovatno je ovo najstariji hram u Hercegovini, spise kažu da je sagrađen još u 14 vijeku, a možda i ranije. Toliko je star da je do sada čak tri puta obnavljan.

"Obnavljan je po zapisima u Patrijaršiji prvo 1410 pa 1795 i 1984 godine", rekao je Mladen Vuković, predsjednik Odbora za obnovu hrama u Trnovom dolu.

Crkva i njena okolina pavi su neotkriveni rudnik blaga za arheologe. Uskoro se očekuje i njihov dolazak.

"Postoje neke priče da čak ispod postoje temelji koji su možda iz 12 vijeka ili još stariji.  Jedna od specifičnosti su ova ulazna vrata koja su iz jednog kamenog bloka", istakao je Aleksandar Grčić, sveštenik.

Za ovaj mali hram vezuju se brojna predanja. Najznačajnije je ono da je baš ovdje vojvoda Vlatko Vuković pričestio vojsku kada je pošao u Kosovski boj.

Osim velikog istorijskog značaja ova crkva je interesantna i po svojoj jedinstvenosti tačnije po skromnosti gradnje. Zbog svega toga 2006. godine stavljena je na listu nacionalnih spomenika BiH.

Hram je izdržao sve i svašta ali ga je ponovo nagrizao zub vremena. Projekat obnove je urađen, za radove je potrebno oko 50.000 maraka. Krenulo se sa prikupljanjem novca.

"Narod je skromnih mogućnosti koliko mogu oni će da prikupe ali moraćemo se uzdati u pomoć naših privatnika i države uglavnom da nešto ovako staro i sveto nam ne propadne", istakao je Aleksandar Grčić, sveštenik. 

"Sami ne možemo ni fiziči, a ni materijalno da obnovimo, a bila bi prava šteta da se dozvoli rušenje ovako velike svetinje", naglasio je  Mladen Vuković, predsjednik Odbora za obnovu hrama u Trnovom dolu.

Paroh i parohijani se nadaju da će uspjeti u svojoj namjeri, nadaju se i pomoći humanih ljudi. Obnova će sačuvati malu crkvu-velikog značaja ali i otkriti sve tajne koje ova bogomolja vjekovima krije.
  

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина