Mladić (21) brine o bratu i sestri

"Majka me na samrti zamolila da sačuvam porodicu"

21:00, 12.11.2019.
Izvor: Faktor.ba
Dvadesetjednogodišnji Safet Hurić iz Goražda prije nekoliko mjeseci, nakon smrti majke, postao je staratelj svojoj devetogodišnjoj sestri Džejlani i trinaestogodišnjem bratu Adnanu. I dok većina njegovih vršnjaka bezbrižno provodi vrijeme i svoju mladost, Safet je i majka i otac i brat Adnanu i Džejlani.

– Majka se razboljela prije sedam mjeseci i ležala je u bolnici, a prije dva mjeseca je nažalost preminula. Naši roditelji su razvedeni, te smo mi živjeli sa majkom u kolektivnom smještaju u Goraždu – kaže Hurić za Faktor.

Iako je to trebao biti privremeni smještaj za porodicu Hurić, do danas oni žive u neuslovnom stanu, koji, prema njegovim riječima, prokišnjava, a trenutno čekaju rješavanje stambenog pitanja, sigurniji i uslovniji krov nad glavom.

Ni sanjao nije da će doći dan kada će morati odlučiti da li će brata i sestru poslati u dom ili će ih uzeti pod svoje okrilje.

– Pitali su me da li ću se ja brinuti o bratu i sestri. Da bih mogao preuzeti brigu o njima morao sam ispuniti neke uslove. Ja sam većinu tih uslova ispunio i dobio sam privremeno starateljstvo nad njima. Nadam se da će doći dan kada ću dobiti stalno starateljstvo – priča Hurić.

Safet trenutno radi u Tvornici alata Goražde. Nakon radnog vremena, žuri kući kako bi se posvetio obavezama oko brata i sestre.

– Djevojka mi pomaže u mnogo stvari, oko kuvanja, pospremanja. Često i kupimo ručak. Svi mi dijelimo poslove, brat i sestra u skladu sa svojim godinama. Ništa mi nije teško, da mi je bilo teško ne bih izabrao da krenem ovim putem – priča Safet.

Prije odluke o pristanku na starateljstvo, razgovarao je sa svojom djevojkom, koja mu je, ističe, rekla, da se slaže sa njegovom odlukom i da je tu za njega kao podrška.

– Najteže mi je pala smrt majke, ona nam je bila najveći oslonac. Ona me je prije smrti zamolila da se brinem o bratu i sestri, da se porodica ne rastura. To sam sve vrijeme imao na umu – kaže.

Safet kaže da, kao i u svakog porodici, bude teških momenata, ali da se uspijeva nositi sa svime.

– S obzirom na to da brat i sestra idu u odvojene škole, izašli su mi u susret da ne moram ići često na informacije već me obavještavaju ukoliko ima nešto važno sa čim bih trebao biti upoznat. Stižem uglavnom – kaže Safet.

Najsretniji je, kaže, kada su oni sretni.

– Sestru sam juče upisao na odbojku. To je još jedna obaveza za mene ali kada vidim njen osmijeh, znam da vrijedi truda i vremena – zaključuje.

Pročitajte još:

Zamolio ih da ne puše, a oni ga pretukli i uzeli mu novčanik

Bivši profesor se zabarikadirao u kući i prijetio da će se raznijeti bombom

Iživljavali se sedam minuta: Brutalno pretukli žandarma i njegovu suprugu

Nestao sa proslave 18. rođendana i objesio se u šumi

Real Madrid se oprostio od malog Isaije Pantića

Snimak s mjesta gdje su poginuli radnici otkriva dramu

Od ove bolesti je preminuo mladi srpski genijalac Mihajlo Sporić

Otac bolesnog djeteta na Pedijatriji pištoljem prijetio šefu klinike

Policajac slučajno sam sebe upucao u glavu

Muž ubio suprugu pa presudio sebi

Iliju brutalno pretukli zbog ljubičaste torbe koju je nosio