Ne mogu se dogovoriti

Loši i devastirani regionalni putevi posvađali čelnike Nevesinja i Berkovića

  • 27.05.2019. 19:20

Loši i devastirani regionalni putevi posvađali su čelnike Nevesinja i Berkovića. Komšije se ne mogu dogovoriti koji putni pravac sljedeći ulazi u rekonstrukciju.

Putna dionica duga je oko 30 kilometara, ali više od pola je makadam. Za potpunu rekonstrukciju puta potrebno je nešto više od 12 miliona evra.

Za njegovu rekonstrukciju sve je spremno. Kraljevina Holandije donirala je 2,9 milona evra, a Vlada Republike Srpske obezbjedila je ostatak. Ipak, ovaj put više znači Berkovićima nego Nevesinju. Zato su Nevesinjci pokrenuli inicijativu da Vlada Srpske novac preusmjeri na izgradnju puta Nevesinje-Mostar. To je razljutilo nadležne u Berkovićima. Održali su i vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta.

"Pozivamo Vladu RS da nastavi sa realizacijom projekta izgradnje regionalnog puta Berkovići- Nevesinje i da smatramo da je inicijativa SO Nevesinje neprovodiva jer bi Vladu RS navela na kršenje odredbi međunarodnog ugovora čime bi smo izgubili 2,9 miliona evra", kaže Nebojša Abramović, načelnik opštine Berkovići

Nama ovaj put mnogo znači složno su poručili svi odbornici u Berkovićima. Vladi Republike Srpske su zahvalni i mole je da nastavi sa realizacijom. Na komšije iz Nevesinja ljuti.

"Neshvatljivo je to da neko ispred opštine projekat koji je skoro u fazi realizacije minira i da sredstva pokuša da prebaci na neki drugi projekat. Mi znamo da je značajniji putni pravac Mostar-Nevesinje, međutim trebali su da imaju u vidu i ruralni razvoj opštine Berkovići", ističe Slavoljub Baćević, odbornik DNS-a u SO Berkovići.

Mi se borimo za svoje interese, odgovara prvi čovjek Nevesinja. Milenko Avdalović kaže da nije za svađu sa komšijama, ali ističe da je put prema Mostaru od vitalnog značaja.

"Opština Nevesinje ima pravo da ide ka svojim interesima, a jedan od glavnih interesa kada je putna komunikacija u pitanju u ovom momentu je put prema Mostaru odnosno priključak na budući autoput 5C. Znate da je već počela gradnja atoputa 5C iz pravca Čapljine i da će vrlo brzo taj autoput biti u mostarskoj kotlini. Nama je to žila kucavica ne samo nama nego čitavoj Hercegovini", kaže Avdalović.

Maloj i nerazvijenoj opštini kakva je Berkovići ovaj put mnogo znači, između ostalog, spojio bi je i sa najbližom bolnicom. S druge strane, Nevesinjci vape za uslovnim putem prema Mostaru koji bi bio i izlaz Hercegovine na planirani autoput. Da li će komšije problem riješti sami, ili će Vlada Srpske morati da presječe još niko ne zna.

Тагови: