U slivu rijeke Vrbas

Lokalne zajednice spremnije dočekaju vremenske neprilike

18:17, 06.02.2019.
Izvor: Srpskainfo.com
Thumbnail
Projekat „Integrisanje klimatskih promjena u smanjenju rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas“, koji su zajednički realizovali UNDP i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, značajno je uticao na to da 14 lokalnih zajednica u slivu Vrbasa spremnije dočekaju trenutne neprilike do kojih je došlo zbog naglog topljenja snijega i obilnih padavina u gornjem toku ove rijeke.

Zaključeno je ovo na današnjem sastanku ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenke Golić sa v.d. rezidentnim predstavnikom Razvojnog programa UNDP Suhrobom Hošmuhamedovim.

Kako je saopšteno iz ovog ministarstva, oba sagovornika su istakli zadovoljstvo zbog ostvarenih dobrih rezultata u dosadašnjoj saradnji i izrazili spremnost da buduća saradnja bude još sveobuhvatnija i kompleksnija.

Golićeva je naglasila da bi trebalo da se sagledaju mogućnosti da se sličan projekat realizuje i u slivu rijeka Bosne i Une.

Hošmuhamedov je informisao Golićevu da je u prethodnih pet godina UNDP kroz različite projekte izdvojio 250 miliona USD, od čega je 47 odsto za Republiku Srpsku.

"On je naveo i da je u toku izrada inicijalne projektne forme za projekat zaštite biodiverziteta Via Dinarika te da se očekuje da će za 24 mjeseca započeti implemetacija ovog projekta u BiH u koji će, kako se planira, UNDP uložiti 3 miliona USD", navodi se u saopštenju.

Današnjem sastanku su prisustvovali i šef Kancelarije UNDP u Banjaluci Goran Vukmir, šef Sektora za energiju i životnu sredinu UNDP Sanjin Avdić, i pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj Miloš Jokić.