Prioritet rješavanje tog problema

Locirano preko 100 divljnih deponija

  • 20.12.2018. 12:00

Na području grada Doboja locirano je više od 100 divljih deponija, te još pet neevidentiranih i rješavanje tog problema biće prioritet lokalne uprave u narednom periodu, izjavio je zamjenik gradonačelnika Doboja Boris Jerinić.

Jerinić je naveo da se najveći broj deponija nalazi uz magistralne puteve i sliv rijeke Bosne, te najavio angažovanje šire društvene zajednice kako bi se razvila svijest o problemu deponija, ali i preduprijedilo njihovo nastajanje. 

"Moj prijedlog je da se uključe i institucije", rekao je Jerinić i dodao da Ministarstvo odbrane BiH ima određene resurse i putem civilno-vojne saradnje učestvuje u raznim projektima u svim lokalnim zajednicama u BiH, navodeći primjer područja zagađenih minama koja treba očistiti kako bi se moglo prići deponijama. 

On je nakon današnjeg potpisivanja memoranduma za projekat "Čista rijeka Bosna" za 2019. godinu, u kojem učestvuju 13 lokalnih zajednica u BiH, rekao novinarima da očekuje da će uklanjanje deponija i uređenje sliva rijeke Bosne i njenih pritoka uticati i na turistički potencijal grada Doboja, te dati doprinos projektu zaštite grada od plavljenja. 

Projekt menadžer organizacije "Rotor" iz Doboja Siniša Mitrović istakao je da je riječ o nastavku projekta sa ciljem da se animiraju ljudski i tehnički resursi da se poboljša ekološko i turističko stanje u slivu rijeke Bosne. 

On je najavio da slijedi formiranje eko-turističke akcione grupe sa ciljem da se nametne višim nivoima vlasti kako bi dobila njihovu podršku, a u okviru lokalnih zajednica da svi akteri pojačaju aktivnosti kako bi akcije čišćenja bile stalne aktivnosti tokom cijele godine.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина