Zahlađenje u nedoba

Ljeto stiglo samo kalendarski

  • 22.06.2018. 19:59

Sunce, kiša, sunce, pa opet kiša. Ljeto je počelo sunčano, sa temperaturom od 30 stepeni, a dan poslije kiša i hladnoća šokirali su građane Srpske. Navikli su na visoke temperature, pa ih je hladno i kišovito vrijeme iznenadilo. Tvrde da promjena utiče na njihovo raspoloženje, ali i zdravlje.

Oni koji se plaše da će vremenske promjene uticati loše na njihovo zdravlje, mogu da odahnu. Ne strahujte od upozorenja meteorologa da će vam biti loše zbog ovakvog vremena. Ipak je sve u vašoj glavi, tvrde psiholozi.  

"U meteoprognozama štetan pristup je da mi obavještavamo populaciju o određenim nuspojavama koje će usloviti kao meteoropatija. Upravo tada mi negativno djelujemo. Kad mi najavimo nevrijeme sutra, prekosutra i da će to uticati na ove, one i osjetljive, oni već danas padaju", objašnjava psiholog Aleksandar Milić.

Vremenske promjene utiču i na poljoprivrednike. Na njih, kako kažu, pozitivno. Zemljište natopljeno kišom garantuje ljeto bez suše, što ukazuje na plodnu godinu, kaže voćar Dragoja Dojčinović. 

"Ove kiše, koje su posljednih dana učestale mislim da upravo idu na ruku voćarima i za voćarsku proizvodnju, jer u ovo doba godine nikada nije za voće previše kiše. Ovo nije pretjerano, a niske temperature bolje su nego visoke", Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS. 

Ljeto koje više liči na jesen ipak neće dugo potrajati. Već od sredine sljedeće sedmice očekuju nas sunce i veće temperature. Mnogi tvrde i bolje raspoloženje.

Тагови: