Svetovasilijevska litija

Litija za spas svetinja od Mrkonjića do Trebinja

  • 09.02.2020. 08:05

Svetovasilijevska litija naroda Hercegovine danas će krenuti iz Mrkonjića, rodnog mjesta Svetog Vasilija Ostroškog, prema Trebinju, gdje će biti služen moleban za spas srpskog naroda i svetinja u Crnoj Gori.

Sabranje vjernika naroda biće u rodnom mjestu Svetog Vasilija u Mrkonjićima u 10.30 časova, a moleban će biti služen u Sabornom hramu u Trebinju večeras u 18.00 časova.

Litiju, koja će se kretati magistralnim putem Ljubinje-Trebinje, organizuje Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, odakle su pozvali učesnike da budu mirni, dostojanstveni i molitveni, te da sa sobom ponesu po jednu ikonu koju će nositi u litiji.

U litiji se, kako su objasnili u Eparhiji, treba ponašati isto kao kada se ide u ostrošku svetinju, a ne treba nositi nikakva politička, stranačka, niti navijačka obilježja, jer se Gospodu ne može ugoditi bakljama, skandiranjima, neredom.

"Mržnju, provokacije i primitivizam, koji su strani pravom i istinskom narodu Božijem, ostavljamo onima koji od toga žive i koji se time hrane. Za njih se na našim molebanima molimo da im Bog podari pokajanje, prosvijetli um i srce i obasja dušu svetom ljubavlju", istakli su iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Iz Gradske uprave Trebinje su najavili da će za sve vjernike, koji žele da učestvuju u litiji, biti organizovan besplatan prevoz.

Autobusi, kombi vozila i taksisti počeće da voze od 9.00 časova sa parkinga u bivšoj kasarni "Vojvoda Luka Vukalović".

Magistralnim putnim pravcem kojim se bude kretala litija saobraćaj će se odijati jednom kolovoznom trakom, a teretna vozila će biti preusmjerena na druge pravce.

Iz Policijske uprave Trebinje pozvali su vozače, koji se sutra budu kretali magistralnim putnim pravcem Trebinje-Ljubinje, poštuju naređenja policijskih službenika. 

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије