"Ne damo svetinje"

Litija za spas svetinja od Mrkonjića do Trebinja

  • 09.02.2020. 20:25

Mirno i dostojanstveno, koračajući od rodnog sela Svetog Vasilija Ostroškog do Trebinja, nekoliko hiljada Hercegovaca je jasno poručilo “ne damo svetinje”. Kažu, želimo da braća u Crnog Gori znaju da nisu sama.

- Dolazimo iz susjedne Bileće, cilj ove litije je da se molimo Bogu da očuvamo naše svetinje da ujedinimo naš narod i da Crnoj Gori pokažemo da smo uvijek jedno i da ćemo biti jedno. Na hiljade Hercegovaca danas ovdje kako se osjećate? Veličanstveno, lijepo, sve ide u jednom božijem redu, tiho, mirno i s Božijim blagoslovom. Bili smo nedavno od Kosjereva do Nikšića, danas sam ovdje, bila sam na litiji u Bileći i Trebinju. Cilj je da ovo pobijedimo da se ne oduzmu svetinje. Došli smo ovdje, karatisti iz Bileće da podržimo braću u Crnoj Gori i da očuvamo tradiciju i crkvu i da pošaljemo jasnu poruku da nedamo svetinje. Došli smo iz Novog Goražda, da podržimo srpski narod u Crnoj Gori - kažu učesnici litije.

U kilometarskoj koleni vjernika nisu bili samo Hercegovci. Neki su iz daleka ali znaju šta je cilj ove litije.

- Ja se zovem Loran i ne damo svetinje - kazao je Loran iz Francuske.

- Cilj ove litije je cilj mira među svim narodima pogotovo među pravoslavnim, da ostanemo braća da ostanemo u ljubavi da sačuvamo naše svetinje jer ce svetinje čuvati nas - dodaje Nebojša Mučibabić iz Amerike.

Veličanstvenu litiju Hercegovaca  sa ikonama i svijećama u rukama predvodilo je sveštenstvo i monaštvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

- Slava Bogu čast je biti danas ovdje svakome to svi osjećamo i znamo kao i širom našeg područja gdje žive Srbi I gdje vole svetinje i osjećaju da je sveto i svetinja vrijednije čak i od života -  smatra Aleksandar Šmanja, jerej.

Nekoliko hiljada vjernika iz svih dijelova Hercegovine danas je prešlio put dug oko 30 kilometara. Krenuli iz rodnog mjesta Svetog Vasilija Ostroškog i stigli do Trebinja.

Tokom ovoga hoda, litija je bila stalno brojnija jer su vjernici samo pristizali. U trebinjskom Sabornom hramu služen je moleban.

 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.