Legalizacija kanabisa u liječenju: Da ili ne?

  • 23.04.2021. 19:39

Domaće zakonodavstvo još uvijek ne pravi razliku između pacijenata koji koriste lijekove na bazi marihuane i dilera. Međutim, dvadesetak zemalja Evrope, u regiji Slovenija i Hrvatska, a uskoro i Srbija, priznali su ulogu kanabisa u liječenju najtežih bolesti.

Da li istim putem treba da krene i Republika Srpska, građani su neodlučni.

"U liječenju da, inače u širokoj prodaji ne, nisam".

"Pa i ne baš. Ja znam da je to u nekim zemljama opravdano. Pošto sam farmaceut po struci, razumijem sve i smatram da bi bilo zloupotrebe na tom nekom nivou, ipak da se legalizuje ipak, nisam sigurna".

"Ima dosta i za i protiv, ali možda više za. Zbog bolesnih ljudi, pomogla bi im, a možda bi se smanjio i kriminal.

"Naravno. Zato što pomaže u mnogo bolesti. Ubija bolove, koliko znam, pomaže ljudima. Što da ne!", rekli su građani Banjaluke.

Da kanabis ima blagotvorno dejstvo na zdravlje ljudi, posebno kod onih u terminalnim fazama malignih oboljenja, smatraju i ljekari. Aktivne supstance ove biljke neće izliječiti karcinom, ali će olakšati borbu pacijentima, kaže načelnik Klinike za onkologiju UKC-a.

"Hemoterapija odnosno citostatici izazivaju veliku mučninu, povraćanje i u takvoj situaciji ako ne pomaže standardna terapija za koju mi znamo, tablete, injekcije koje dajemo onda ima smisla da se proba i sa tim preparatima", naglasila je Zdenka Gojković, načelnik Klinike za onkologiju UKC-a Republike Srpske.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske podržava upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i upravo je ono prije nekoliko godina pokrenulo incijativu za njegovu legalizaciju u BiH. Sve je stalo u zajedničkim institucijama BiH. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga još uvijek je na stolu Ministarstva bezbjednosti BiH.

Šesta je godina od kako procedura za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe tapka u mjestu. Za to vrijeme onkološki, ali i drugi pacijenti nemaju taj luksuz da čekaju. Derivate kanabisa koje niko ne kontroliše traže na crnom tržištu. Za njega obično daju i posljednji novac, a nekontrolisani proizvod često može da naškodi njihovom ionako krhkom zdravlju. 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.