Poljoprivrednici se bavili malverzacijama

Lažirali podatke i ostali bez podsticaja

  • 21.06.2019. 19:18

Dvadeset poljoprivrednika koji su se bavili malverzacijama ostaju bez podsticaja u naredne dvije godine. Pravo na finansijsku podršku su izgubili jer su lažirali podatke o zasađenim površinama pod merkantilnom pšenicom. 

To je utvrđeno tokom kontrole, koju su sproveli Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Kontrolom su bila obuhvaćena 142 korisnika u deset opština i površina od 627,20 hektara.

"Pravilnik podrazumijeva da će ti aplikanti i ti poljoprivredni proizvođači biti u naredne dvije godine isključeni iz podsticaja i da će ono što im je u ovoj godini isplaćeno biti dužni da vrate. Njima su uručena prvostepena rješenja, naravno ako je došlo do bilo kakve pogreške od strane agencije ili da neko novo činjenično stanje treba da se utvrdi ono će to moći putem žalbe nakon pravosnažosti rješenja, ta rješenja stupaju na snagu", kaže Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja RS.

Na ovome neće stati. Nakon pšenice, fokus kontrola biće preusmjeren na zasade soje i oblast veterine.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske podržali su ovu akciju i poručili da se konačno mora stati u kraj brojnim malverzacijama. 

"Za one koji prijave površine koje nisu zasijali, dakle prijave veće površine nego što u stvarnosti jesu, apsolutno podržavamo sve mjere ograničenja pristupa podsticajnim sredstvima i očekujemo od Ministarstva poljoprivrede da ta preostala sredstva od tih planiranih subvencija ravnomjerno rasporede onim čestitim poljoprivrednim proizvođačima", kaže Stojan Marnković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarenja podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu proizvođači pšenice dobijaju 200 maraka po zasađenom hektaru. Maksimalan iznos koji mogu da dobiju u tekućoj godini je 100 hiljada maraka.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)