Dobra praksa

Laktaši kroz saradnju sa Češkom do boljeg uređenja opštine

  • 10.09.2019. 20:02

Laktaši su na putu da usvoje evropske primjere dobre prakse u uređenju opštine koja je uključena u projekat saradnje sa opštinama i lokalnim zajednicama u Češkoj, pod pokroviteljstvom organizacije ''People in need''. Danas su ugostili načelnike čeških opština Slavičina i Knežica.

"Oni su danas ovdje prvenstveno da prenesu iskustva u okviru projekta podrške razvoju efikasne lokalne samouprave i uprave u BiH i iskustva kada je u pitanju kvalitetno zbrinjavanje otpada. Mi ćemo da uznesemo naše probleme, oni će svoja iskustva koja imaju u ovoj oblasti", rekao je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Česi će pomoći savjetima i pri izradi projekata kako bi se dobila sredstva iz međunarodnih fondova za pametno zbrinjavanje otpada u Laktašima. Jedno od rješenja moglo bi da bude iskorišćavanje biootpada za proizvodnju toplotne energiju, što je dugogodišnja praksa češke opštine Knežice.

"Naš put ka ovom cilju trajao je dugi niz godina. Počeli smo 2003. godine. U Opštini Laktaši sam primijetio težnju da napredujete i sarađujete u projektima", izjavio je Milan Gazda, načelnik opštine Knežice.

Češka razvojna organizacija "People in need" se bavi humanitarnim radom u više od 25 evropskih zemalja. 

"Konkretno u opštini Laktaši češki stručnjaci, načelnici i gradonačelnici će predati iskustva u oblasti rukovanja sa otpadom, recikliranjem i selektovanjem", kaže Martina Šelesingerova, predstavnik organizacije "People in need".

Delegacija Opštine Laktaši je u julu mjeseci boravila u Češkoj, gdje se na uvjerila kako su tamošnje lokalne zajednice uređene. Osim Laktaša, u projektu su Jezero, Maglaj i Livno. 

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм