Novi Pravilnik Fonda solidarnosti

Lakše procedure za roditelje čija se djeca liječe u inostranstvu

  • 19.09.2019. 12:51

Novi Pravilnik Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu rezultat je opredjeljenja da se njegove odredbe maksimalno približe potrebama roditelja čija djeca se liječe u inostranstvu, uz pomoć sredstava ovog fonda.

Iz Fonda je saopšteno da je Pravilnik, čija primjena je počela, rezultat opredjeljenja da se stalno unapređuju propisane procedure.

Iz Fonda navode da su Pravilnikom regulisani i kriterijumi prioriteta, te da će prednost u razmatranju zahtjeva imati djeca čija bolest, stanje i povrede dodatno mogu da ugroze njihovo zdravlje, kao i same prognoze, naročito kada vrijeme značajno utiče na ishod liječenja i može dovesti do ugrožavanja života ili teškog invaliditeta.

U saopštenju se ističe da je preciziran i način postupanja u slučaju da dijete u toku započetog liječenja ili dijagnostike koje finansira Fond solidarnosti navrši 18 godina, te je definisano da se tada finansiranje može vršiti do završetka liječenja ili rješenjem odobrene dijagnostike.

"Kako bi se roditelji oboljele djece dodatno finansijski rasteretili, regulisano je pitanje finansiranja tipizacije tkiva u okviru priprema za transplantaciju, tako da će Fond solidarnosti ubuduće finansirati troškove tipizacije tkiva i djeteta i donora", dodaje se u saopštenju.

Da bi se roditeljima maksimalno olakšale procedure i smanjili troškovi, ističu iz Fonda, propisano je da se finansijska i medicinska dokumentacija iz zdravstvenih ustanova iz inostranstva dostavlja na jeziku koji je u službenoj upotrebi u toj državi i na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u BiH, što znači da ih ne mora prevoditi ovlašteni prevodilac.

Promjene uvedene novim Pravilnikom su rezultat aktivnog rada Fonda solidarnosti i kontinuirane saradnje sa roditeljima i zdravstvenim ustanovama, a sa ovom praksom biće nastavljeno da bi se i dalje pravično upravljalo sredstvima posebnog doprinosa čije izdvajanje podržava cjelokupno društvo Republike Srpske.

Fond solidarnosti je osnovan krajem 2017. godine s ciljem da se prikupljaju dodatna sredstva da bi se omogućila dijagnostika i liječenje djece u inostranstvu kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, niti u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Srpske ima potpisan ugovor.

Računi Fonda se pune na osnovu dobrovoljnog izdvajanja od plata svih zaposlenih u iznosu od 0,25 odsto mjesečnog neto primanja.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)