FZO Republike Srpske

Kusturić: Korisnici će imati pravo na 80 pelena mjesečno, umjesto 60

  • 07.03.2019. 19:15

Češći sastanci Fonda sa korisnicima medicinskih i ortopedskih pomagala, definisanje modela za utvrđivanje ispunjenosti standarda prilikom upisa medicinskih sredstava u registar, te zakonsko uređenje oblasti ograničavanja marže i kada je riječ o medicinskim sredstvima. To su zaključci sastanka Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sa Odborom za predstavke, prijedloge i društveni nadzor. Fondu bi, kako kažu, dobro došlo uređenje tržišta, posebno definisanje marži. 

“Ja se nadam da sa jednim od ovih zaključaka, da se definišu marže, mi ćemo omogućiti da racionalnije trošimo sredstva, jer Fond nije profitabilna organizacija, niti bilo kakva institucija, nego da racionalnijom upotrebom naših sredstava omogućimo veća prava i evo ovdje smo, obzirom da smo tenderskom procedurom uspjeli da dokažemo da postoji niža cijena i da veći broj distributera želi da prodaje po toj nižoj cijeni i može da prodaje. Na osnovu toga smo uspjeli da uštedimo,” rekao je Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. 

Korisnici pelena od aprila imaće veća prava, umjesto 60, imaće pravo na 80 pelena mjesečno, tvrdi Kusturić. Ovakav ishod pohvalio je i Srđan Mazalica, zamjenik predsjednika Odbora. Ipak, kaže, institucije su mjesto za rješavanje ovakvih problema, a ne mediji.

“Nisam za to da se na društvenim mrežama izvlače iz konteksta određene izjave i dijelovi diskusije i da se one na društvenim mrežama prikazuju na određen način. Mislim da je dobro da, reagovao sam, jesam na sjednici Skupštine kada sam na temi Zakona o privrednim društvima potegnula ova tema i zato je bila moja inicijativa da na ovakav način, na ovakvim sastancima rješavamo, ne samo ovaj problem, nego da rješavamo sve dalje probleme koji se odnose na medicinska sredstva,” kaže Srđan Mazalica, zamjenik predsjednika Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske.

Ishodom današnjeg sastanka zadovoljan je predsjednik Odbora Draško Stanivuković. Priznaje da nije znao da na nivou BiH ne postoji institucija koja se bavi kontrolom medicinskih sredstava.

“Čak sam shvatio u ovom razgovoru da nemamo nijednu instituciju koja bavi se kvalitetom, ispituje. Nemamo takvu laboratoriju, nemamo takva sredstva, što možda u nekoj budućnosti trebamo ići prema tome,” rekao je Stanivuković.

Svi učesnici današnjeg sastanka saglasni su u jednom - da je na Agenciji za lijekove BiH da internim aktima više utiče na kvalitetnija sredstva na tržištu, te da definiše modele utvrđivanja ispunjenosti standarda medicinskih sredstava prilikom upisa u registar.
 

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок