FZO RS

Kusturić: Fond pelene nabavio u skladu sa zakonom o javnim nabavkama

  • 11.02.2019. 19:30

Iza onih koji prave predstave sa pelenama ispred Fonda, koristeći najosjetljivije kategorije osiguranika, očigledno stoje lobiji kojima bi odgovaralo da se pelene prodaju i po duplo većim cijenama, kažu iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. 

Narodni poslanik Draško Stanivuković, ne poznavajući procedure, izmanipulisao je javnost i digao prašinu oko nabavke pelena, kaže direktor Dejan Kusturić. Tvrdi da je Fond pelene nabavio u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, i da su izabrana tri ponuđača, a ne jedan kako su prenijeli pojedini mediji. 

"Ovdje se radi o tri dobavljača koji su prošli prema pravilima Agencije za lijekove i prema pravilima o javnim nabavkama kojih fond nažalost mora da se pridržava. Jer mi nemamo kontrolu šta će se registrovati i pravilo je, to ima Agencija za lijekove. I ono što se registruje mi idemo pod pretpostavkom da se radi o kvalitetu", kaže Kusturić. 

Registracija pelena nije bila sporna Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Stanivukovićev stranački kolega, i direktor Agencije Aleksandar Zolak tvrdi da su dobavljači imali sve evropske i svjetske sertifikate o kvalitetu, i tako su registrovani za promet u BiH.

"Agencija je odgovorna da cijeni kompletnost registracione dokumentacije. Agencija ne radi kontrolu medicinskog sredstva zato što ne postoji laboratorija za to. Niti nam zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima omogućava takvu vrstu kontrole", ističe Zolak.

I ministar zdravlja Republike Srpske tvrdi da je Fond ispoštovao proceduru, i da nabavka pelena ne bi bila moguća da dobavljači nisu bilu registovani u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. 

"Fond zdravstvenog osiguranja je raspisao tender, na osnovu samog tendera uveo je i jednu odredbu koja podrazumijeva da bi medicinsko sredstvo trebalo da ima, kao što ove sve pelene koje su prošle na tenderu, a tri vrste pelena su prošle, imaju registraciju kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva i na osnovu toga je iste kao takve nabavio. Što se tiče samih pelena, kada primite određeno medicinsko sredstvo ili lijek, tek nakon određenog vremena kada ono krene u upotrebu, tek tada možete da ocijenite da li ono zadovoljava potrebe korisnika", kaže Alen Šeranić.

Javnost je, kažu u Fondu, izmanipulisana i kad je riječ o nabavci pelena za djecu. Pelene nisu iz Albanije, već iz Poljske, to dokazuje i tenderska dokumentacija. Iako je nabavka uredno sprovedena, FZO će nakon žalbi korisnika tražiti dodatnu provjeru kvaliteta. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.