ATV u Prkosima kod Petrovca

Kuće zavejane, putevi slabo očišćeni

  • 31.01.2019. 19:36

Zima nam je najgora, zatrpa pa ne možeš nikuda, ni avionom - tako svoju priču počinju Zorka i Stevo Kovačević, iz sela Prkosi u Bosanskom Petrovcu. Do njihove kuće, pet kilometara od glavne ceste, može se doći samo terenskim vozilom, zbog slabo očišćenog puta. Hrane imaju, kažu, kao svaka poštena seoska kuća, ali za vodu moraju da otapaju snijeg. Lijekovi su im najveći problem, jer je Zora astmatičar, a Stevo srčani bolesnik.

"Fali nam, prvo put, struja, voda. Zdravlje urušeno, nije dobro. Mene guši astma, bubreg sam izvadila. Muž - voda u plućima, treba ići po lijekove, teško," kaže Zorka Kovačević.

"Lijekova nemamo, i šta sad? Moramo tražiti, hoće li nam iko progrnuti, doći, da možemo uzeti lijekove, da odemo autom kod ljekara. Zaboli me, ne znam kud ću, hoću li u ovaj snijeg leći, da zaspim, umrem, ne može drugačije," rekao je Stevo Kovačević.

Sa roditeljima je protekla dva mjeseca njihov sin Željko. Došao je iz Bečeja u Srbiji i od tada je, kaže, zaglavljen. 

"Ja moram ostati, moram paziti na njih, da malo ovo propukne, da dođe toplije vrijeme," kaže Željko. 

Najveća pomoć mještanima je Zdravko Atlagić, predsjednik lokalne mjesne zajednice. Ako ima hitnih slučajeva, terencem odveze one kojima je potrebno do glavne ceste - a redovno dostavlja lijekove i namirnice. Kaže da opština radi svoj dio obaveza što se čišćenja tiče. 

"Čišćenje se vrši, imamo malo problema sa regionalnim putem, koji se očisti - nekad dobro, nekad jako loše. Što se tiče opštine - opština sve očisti, odradi kad treba, i kad su hitni slučajevi za nešto," kaže Atlagić.

Problem sa strujom u selu pokušala je prije nekoliko godina da riješi opština i to solarnim pločama. Kovačevići kažu, od njih slaba vajda kad je tmurno vrijeme. 

U Prkosima je nekad bilo više od 80 kuća, sada ih je ostalo samo 12. Mještani kažu da im je možda i veći problem od snijega koji svake godine napada, to što još od rata nemaju uvedenu struju.