Kuće srpskih povratnika na meti migranata

  • 04.06.2020. 19:29

Kuće Srba povratnika u pusta sela oko Sanskog Mosta, posljednjih sedmica meta su migranata. Kuću Željka Grahovca, iz Gornje Sanice, u nekoliko dana obili su dva puta. Opasana je žutim policijskim trakama, i priča Željko, nije jedina.

"Nije zgodno doći u objekat koji je provaljen. Postoji bojazan da neka naprava nije stavljena, ne daj Bože, neko ekspolozivno sredstvo. Zbog zaraze neke, oni su spavali ovdje na našim ležajevima. Planiramo staviti rešetke, odnosno gatre, da zaštitimo ulaz. Provaljen je i objekat od naše rodice. Ne znamo da li će oni šta poduzeti, neke mjere. Postoji bojazan ovdje stanovništva od daljih provala. Jer ovdje u ovom okruženju ima nekoliko kuća povratnika kojima su stariji roditelji pomrli, ostala malađa generacija koja ne stanuje više ovdje nego stanuju u Prijedoru, Banjaluci, Kozarskoj Dubici i sl", rekao je Željka Grahovca, iz Gornje Sanice. 

U namjeri da se domognu Bihaća, Kladuše, Cazina, granice sa Hrvatskom i dalje EU, migrantima su rute postali putevi i šumske staze kroz slabo naseljena sela. Kada ih sustignu umor, kiša ili hladnoća, posluže se kućama čiji vlasnici su daleko. Željko priča, da ne biraju. 

"Imamo inforamcije od samih službe bezbjednosti da su provale izvršene od strane migranta na više loakliteta i kod stanovnika srpske nacionalnosti i bošnjačke nacionalnosti. Nismo uočili da je nešto otuđeno, prvi put, drugi put uočio sam da je nešto sitno suđa otuđeno, možda nekih kablova i tako. To su najviše uradili da bi prenoćili. Imamo informcaiju da se kreću od Lušci Palanek, gore prema Gornjoj Sanici i Ključu", istakao je Grahovac. 

Za ulazak u BiH, migrantima na ruku ide i nizak vodostaj rijeka. Tako je ovih dana, na području Zvornika spriječen ulazak 120 migranata iz Srbije kojima je nizak vodostaj Drine u Debeloj Međi dobro došao za ilegalni prelazak. Uhvatili su ih pripadnici Granične policije.