Srušena bagerom

Kuća nestala za nekoliko minuta: Ostali bez doma jer nisu imali dozvolu za gradnju

11:12, 22.10.2019.
Izvor: klix.ba
Porodica Fejzagić ostala je danas bez krova nad glavom nakon što je po nalogu inspekcije sarajevske Opštine Centar njihova kuća na Gorici srušena bagerom, jer je, kako kažu, ilegalno izgrađena.

Ramiza i njen brat nijemo su posmatrali kako nestaje sve ono što su izgradili u proteklom periodu na očevoj zemlji. Potvrdili su da nisu imali dozvolu za gradnju ističući da su se više puta obraćali opštini, ali da ih nisu htjeli primiti. Sada nemaju gdje.

Od jutros je na Gorici veliki broj policijskih službenika koji su bili raspoređeni duž ulice, a kuću su ogradili žutom trakom kako niko ne bi mogao proći, odnosno kako se ne bi ponovila situacija od 5. septembra kada su mještani Gorice stali u zaštitu i otjerali radnike koji su trebali srušiti kuću. Objektu niko nije ni pokušao prići.

Kuća je nestala za nekoliko minuta, a mještani su posmatrali u nevjerici.

Kako je Fejzagić rekla ranije, zemlju je naslijedila od oca. Pita se zbog čega ruše njenu kuću kada na Gorici ima 20-ak kuća koje su ilegalno izgrađene, a vlasnici tih kuća, tvrdi, imaju, za razliku od nje, još nekretnina u kojima mogu živjeti. 

Opština Centar ranije se oglasila kazavši da porodica nije imala potrebne dozvole i da su se oglušili na upozorenja te nastavili gradnju.

– Opština Centar se, kažu, snažno zalaže za urbanizaciju i izgradnju, ali upućuju apel svim investitorima da prije bilo kakvog početka radova pribave potrebne saglasnosti te da se u toku izgradnje pridržavaju izdatih dozvola – poručili su tada.

Ramiza je bolesna i nedavno je operisana. Rekla je kako je sramotno ovo što joj se dešava u gradu u kojem je rođena.