Zlatni Bor

Kuća do temelja izgorjela, brat i sestra Avram ostali na ledini

  • Извор: СРНА
  • 05.10.2021. 15:40

Milisav Avram (69) i njegova sestra Milanka (63) iz Zlatnog Bora u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait ostali su bez krova nad glavom nakon što je njihova kuća do temelja izgorjela u noći između 1. i 2. oktobra.

U živopisnom selu na platou kanjona Tare požar je izbio oko ponoći i od kuće je ostao samo pepeo, a Milisav i Milanka, koji su oboje mentalno nedovoljno razvijena lica, samo pukom srećom nisu stradali.

Malobrojne komšije odmah su im pritekle u pomoć, ali se ništa nije moglo spasti s obzirom na to da je kuća građena od drveta.

Njihova prva komšinica Rosa Avram kroz suze priča da je oko ponoći čula pucketanje vatre i da se bila uplašila da u požaru ne stradaju Avramovi.

"Vidjela sam da sredina kuće gori i pomislila sam da i oni gore. Potrčala sam i našla Milanku na ulaznim vratima, a zatim i Milisava koji je pokušavao da ugasi požar", priča Rosa.

Ona kaže da su pri tome došle i komšije, ali da ništa nisu uspjeli da spasu, jer je sve u trenu planulo.

Milisav i Milanka rođeni su sa mentalnim oštećenjima i kategorisani su kao 85 odstotni invalidi. Svjesni su šta se dogodilo i srećni što su ostali živi.

Dok Milisav pokazuje opekotinu na čelu i teško razgovjetnim govorom na zgarištu pokušava da objasni kako je gasio požar, njegova sestra više puta ponavlja da se mnogo uplašila i da je najvažnije da su ostali živi.

Odmah nakon požara u Zlatni Bor stigla su njihova dva brata, koji sa porodicama žive u Beogradu.

Brat i staratelj Milojica Avram priča da je do prije šest dana bio sa njima čitav mjesec i da im je obezbijedio drva, pun zamrzivač hrane i sve ostale potrepštine za predstojeću zimu, ali je vatra sve uništila.

"Sada su smješteni u kačari. Imaju jedan stari ležaj, koji smo iz kuće izbacili nedavno kada sam im kupio novi i Milisav kao da je znao da će mu zatrebati, ubacio ga je u kačaru", kaže Milojica.

On smatra da je najbolje rješenje za Milisava i Milanku smještaj u dom, o čemu će razgovarati sa nadležnima u fočanskom Centru za socijalni rad.

Milisavu u Milanki prve su u pomoć pritekle komšije, a da mogu računati na podršku i ostalih stanovnika Zavaita prenio im je predsjednik mjesne zajednice Vukola Sekulović, koji ih je obišao.

U dogovoru sa njihovim starateljem, mjesna zajednica će organizovati akciju prikupljanja najnužnije pomoći.


Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?